08 de setembre de 2015
08.09.2015
Declaració del Govern

El 15 d'octubre, Dia Nacional en memòria de les víctimes de la Guerra Civil i del franquisme

La data coincideix amb l'aniversari de l'afusellament del president Companys

08.09.2015 | 15:56

El Govern ha acordat declarar el 15 d'octubre de 2015 Dia Nacional en memòria de les víctimes de la Guerra Civil i les víctimes de la repressió de la dictadura franquista. La data coincideix amb el 75è aniversari de l'afusellament del president Lluís Companys, màxim representant institucional del país i únic president escollit democràticament de l'Europa occidental que ha estat executat pel feixisme. El Govern es compromet a adoptar les mesures necessàries per donar coneixement públic d'aquest acord a les diverses institucions catalanes i als ciutadans i organitzacions, en especial a víctimes de la Guerra Civil i la dictadura franquista i les seves famílies, així com a entitats memorialistes.

Aquest acord de Govern dóna compliment a la Llei 13/2007, de 31 d'octubre, del Memorial Democràtic, i, en especial, a la referència que s'hi fa en el preàmbul al necessari reconeixement memorial a totes les víctimes, així com a les nombroses resolucions del Parlament de Catalunya en relació amb la Guerra Civil i la posterior dictadura franquista. L'acord també té en compte l'existència de pluralitat de memòries, que han de ser reconegudes sense ressentiments i de forma constructiva, i les diverses iniciatives que s'han posat en marxa per a l'esclariment de la veritat i la reparació moral i simbòlica de totes les víctimes i supervivents.

Així mateix, s'ajusta a les nombroses resolucions i informes dels diversos organismes de l'Organització de les Nacions Unides (ONU), i en particular a l'Informe amb data 22 de juliol de 2014 del relator especial de l'ONU sobre la promoció de la veritat, la justícia, la reparació i les garanties de no repetició, després de la seva visita a Catalunya el gener de 2014.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema