L'economista Arcadi Oliveres, impulsor de Procés Constituent, ha assegurat que la formació que lidera amb Teresa Forcades no està a favor d'una hipotètica declaració unilateral d'independència (DUI) i ha afegit que el debat social és tan prioritari com el nacional. En una entrevista a Catalunya Ràdio Oliveres ha explicat que no s'ha de "prioritzar ni el fet nacional ni el fet social, sinó dur-los els dos com a prioritaris, dur-los els dos absolutament en paral·lel". Procés Constituent fa aquesta tarda la seva assemblea general, d'on ha de sortir una candidatura de cara a les eleccions del 27 de setembre, previsiblement encapçalada per Teresa Forcades.

Segons l'economista no s'hi va allò de "tinguem primer una Catalunya independent i després veiem quin país volem". En aquesta línia, Oliveres s'ha mostrat contrari a la DUI i ha afirmat que "nosaltres entenem que s'ha d'avançar en uns altres temes".

Procés Constituent espera poder fer una llista conjunta amb altres forces d'esquerres per anar junts a les eleccions del 27 de setembre. Oliveres ha explicat que si avui proclamen la candidatura en assemblea, demà al matí han de convocar les diferents "forces d'esquerra rupturista" i convidar-los a "seure en una taula a veure fins a quin punt poden avançar o no les negociacions per fer aquesta candidatura unitària".

Si s'acaba acordant una llista unitària, Procés Constituent voldrà parlar amb la CUP, Podem, Iniciativa per Catalunya-Verds i Esquerra Unida i Alternativa, "i aquesta esquerra oberta i general és la que ens agradava, i és la que hem practicat. Això, evidentment, no és tan fàcil en unes autonòmiques, perquè les condicions són diferents".