El president d'ERC, Oriol Junqueras, ha presentat l'independentisme i la seva formació en particular com una opció moderada i "neta" de corrupció en la seva intervenció dirigida a l'empresariat que representa el Cercle d'Economia.

Encara que el president d'aquesta institució, Antón Costas, ha exposat la "incertesa" que genera entre els empresaris el debat sobiranista i la hipotètica transició de Catalunya cap a un Estat independent, l'auditori ha acabat aplaudint el to i les formes de Junqueras.

En un discurs ple de gestos de complicitat i al·lusions iròniques a l'empresariat i els directius presents, Junqueras ha obert l'última sessió de les Jornades que el Cercle d'Economia celebra a Sitges (Garraf) deixant clar que ERC "no deixarà de ser independentista fins a ser independent".

Al mateix temps, no obstant això, ha subratllat que la seva formació "respectarà" el resultat dels comicis del pròxim 27 de setembre, als quals ERC concedeix un caràcter plebiscitari, i ha postil·lat en al·lusió implícita al Govern espanyol: "La qüestió és què faran altres".

En aquest punt, Junqueras ha defensat que ERC té una posició "molt moderada i conservadora", atès que, igual que el primer ministre britànic, David Cameron, creu que els ciutadans "han de poder votar" -en al·lusió al referèndum escocès-, i a continuació ha interpel·lat El públic: "Cameron els sembla conservador? Doncs la nostra posició coincideix amb la seva".

Davant les "incerteses" de l'empresariat exposades per Costas, Junqueras els ha advertit: "Allò que fa mal a la societat són les ganes de molts d'enriquir-se ràpid. La corrupció sí fa mal i genera incertesa", i ha retret el seu comportament a "alguns partits amb centenars de dirigents condemnats o imputats" per casos de corrupció.

Junqueras també ha censurat la "incertesa" que genera que Espanya tingui "més de 400 expedients oberts per incompliment de la normativa comunitària", i en al·lusió tant a la corrupció com els esmentats expedients, ha sentenciat: "D'incerteses d'aquest tipus estem nets com una patena".

"Comprem el moderantisme i el conservadorisme d'ERC", ha comentat Costas, que ha dit que la intervenció del líder d'ERC havia estat "molt agradable a les oïdes".

Costas ha ironitzat sobre si el diàleg mantingut entre tots dos avui podria donar lloc a una "llarga amistat", a la qual cosa Junqueras, recollint el guant, ha conclòs que hi havia hagut "gairebé un cert enamorament" entre tots dos.

Amb tot, Junqueras ha fet una tancada defensa de l'independentisme com una via necessària perquè Catalunya no perdi oportunitats, i ha subratllat que l'aspiració d'un Estat és una cosa "normal i habitual" a Europa.

De la seva banda, Costas, que tampoc ha cedit terreny a Junqueras en l' ideològic, ha preguntat directament al líder d'ERC si una derrota de l'independentisme en els comicis del 27 de setembre pot portar ERC a aparcar aquesta reivindicació una o dues dècades, igual que es va fer al Canadà, a la qual cosa Junqueras ha respost després: "Ningú té tanta pressa per deixar de ser independentista com nosaltres".

En un clima molt cordial, Costas ha assegurat que els empresaris "no temen per a res" l'horitzó polític que persegueix ERC, que consideren legítim, sinó que es produeixin "ruptures que creïn fractures de tota mena" a l'hora d'aconseguir-lo.

D'una altra banda, Junqueras també ha defensat la compatibilitat de defensar la independència de Catalunya amb la de fer polítiques socials, i com a exemple ha posat la gestió de l'Ajuntament de Sant Vicenç dels Horts (Baix Llobregat), del qual n'és alcalde.

També durant la seva intervenció, el líder d'ERC ha marcat distàncies constantment amb el Govern espanyol i ha subratllat que l'Executiu espanyol "està fora de la norma" europea en el seu comportament respecte a Catalunya.

En aquest punt, ha censurat la falta d'inversions del Govern central en projectes com el Corredor Ferroviari Mediterrani i s'ha dirigit a l'auditori per advertir els empresaris: "La bona fe pot ser infinita, però per molt infinita que sigui no garanteix que les coses es facin com cal".