Jordi Pujol i Soley serà aquest dimarts el primer president de la Generalitat interrogat judicialment com a imputat per un suposat delicte de frau fiscal. D'aquesta manera es podrà veure la seva imatge entrant a la Ciutat de la Justícia de Barcelona per declarar davant de la jutgessa que investiga el suposat frau fiscal i blanqueig de capitals d'ell i bona part de la seva família. L'expresident haurà d'aclarir l'origen de la seva fortuna a Andorra i si encara li queden diners fora del país sense declarar. També hauran de declarar com a imputats la seva esposa, Marta Ferrusola, i tres dels seus fills: Mireia, Pere i Marta.

La magistrada del Jutjat d'Instrucció número 31 de Barcelona els ha citat a partir de les 10 del matí i fins les 12 del migdia en torns de mitja hora cadascun, començant per Jordi Pujol, seguit de la seva dona, les dues filles i el fill. Estan imputats per delictes de frau fiscal i blanqueig de capitals.

La investigació va arrencar a principis d'agost, després que a finals de juliol l'expresident confessés en una carta pública que durant molts anys havia amagat a l'estranger fons econòmics procedents del seu pare. A més, Marta Ferrusola i tres dels seus fills van regularitzar durant aquells dies la seva situació fiscal amb l'Agència Tributària sobre les declaracions de l'IRPF i patrimoni fetes des del 2010, que sumaven diversos centenars de milers d'euros.

Segons l'escrit de confessió pública de Pujol, els diners procedien dels negocis del seu pare, i els va entregar als seus néts i la dona de Pujol per si la carrera política del seu fill li comportava problemes econòmics. A finals de setembre va comparèixer al Parlament, però encara van quedar moltes preguntes sense respondre.

Les querelles presentades volien indagar l'origen suposadament il·lícit d'aquests fons i apuntaven al cobrament irregular de comissions per adjudicacions d'obra pública durant els governs de CiU encapçalats per Pujol o fins i tot al 'buidatge' de Banca Catalana abans que caigués. Però la magistrada de moment no hi veu prou indicis i limita la investigació a frau fiscal i blanqueig, ja que no creu que els fons siguin només procedents de l'avi Florenci.

La defensa va recórrer aquesta imputació al·legant "absència d'indicis" de delicte, en considerar que les regularitzacions fiscals fetes ja han de concloure qualsevol investigació sobre frau fiscal, ja que no es pot penalitzar dues vegades pel mateix diner. A més, recorda la defensa que la magistrada encara no té els informes que va demanar a l'Agència Tributària sobre la situació patrimonial de la família ni les seves operacions bancàries.

La defensa també va aportar testament del pare de Jordi Pujol, Florenci Pujol, en el qual no consta la fortuna que l'expresident català va ocultar durant 34 anys a l'estranger. Els advocats de la família també van entregar l'acceptació de la part d'herència que corresponia a l'expresident com a legítima. En cap dels dos documents, que acompanyaven el seu recurs contra la imputació dels cinc membres de la família, hi figuren comptes bancaris a Andorra. En l'acceptació de la legítima només es precisen els saldos dels dipòsits en bancs de l'Estat, les accions de Florenci Pujol a Banca Catalana i la companyia Cedat i una casa a Premià de Mar (Maresme).

El recurs inclou unes certificacions dels bancs andorrans Adbank i Banca Privada d'Andorra amb què es pretén provar que des del 2002 fins al 2010 no es van produir increments de fons en els comptes de la família Pujol "més enllà dels rendiments propis de les inversions financeres".

En el testament, es recull que Jordi Pujol va heretar del seu pare una casa a Premià, valorada en tres milions de pessetes, així com accions de Banca Catalana i de la companyia Cedat per valor de 13,2 milions de pessetes.

No obstant això, la magistrada veu necessària la declaració com a imputats per aclarir "l'import real" d'uns fons "ocults a l'estranger", concretament en un banc d'Andorra. En part perquè, tal com manté la fiscalia, no sembla que aquests diners "es corresponguin" amb les fonts "lícites" citades pels imputats. Malgrat això, de moment la magistrada no ha obtingut dades que certifiquin si els Pujol tenen més fons a Andorra, Suïssa o Liechtenstein com se sospita.

En la declaració d'aquest dimarts, a més de la jutgessa, la fiscalia i la defensa, exercida per Cristobal Martell i Albert Carrillo, hi haurà un advocat del sindicat ultradretà Manos Limpias, que exercirà l'acusació popular. Diverses formacions com ICV, PxC, Podemos i Guanyem Barcelona també havien presentat querelles contra Pujol i la seva família pel mateix cas, però la de Manos Limpias va ser la primera, i la magistrada ha ordenat que totes les acusacions populars tinguin el mateix advocat.

Gran expectació i desplegament

Es preveu molta expectació mediàtica a la Ciutat de la Justícia, i els Mossos d'Esquadra i els serveis de seguretat privada de l'edifici ja han preparat un dispositiu per evitar qualsevol tipus d'incident. Encara no se sap segur quina de les dues entrades utilitzarà Pujol per entrar, i si ho farà sol, acompanyat dels seus advocats o dels seus familiars. Sí que serà escortat per diversos mossos d'Esquadra, que, a més, desplegaran diversos agents a les dues entrades i posaran tanques per allunyar els periodistes, els ciutadans curiosos i possibles manifestants contraris. Igualment, es preveu la presència de membres del col·lectiu 'okupa' i del centre social Can Vies, del barri de Sants, ja que aquest dimarts es faran tres judicis contra detinguts pels aldarulls el mes de maig passat arran del desallotjament del centre 'okupat'.