Els coordinadors nacionals d'ICV, Joan Herrera i Dolors Camats, han acudit durant el matí als seus respectius locals de participació per votar en el procés participatiu d'aquest 9-N. Herrera, amb un 'sí-no', i Camats, amb un 'sí-sí', han remarcat que amb la participació massiva d'aquest diumenge, els catalans "planten cara" al govern espanyol i el seu bloqueig a la consulta. Tots dos han exigit a l'Estat que prengui nota de la voluntat de Catalunya de votar per decidir el seu futur i han subratllat que el referèndum o consulta continua pendent. A més, han fet una crida a què tothom signi la denúncia política contra l'executiu espanyol que es farà arribar a l'ONU i a les institucions europees.

Herrera ha votat al col·legi d'educació especial 'La Sagrera', un espai que no és habitual en les jornades electorals. Ha arribat a les 10 del matí i ha hagut de fer vint minuts de cua per dipositar la seva papereta amb el 'sí-no' que va anunciar aquesta mateixa setmana. "Esperem una gran participació. És la millor resposta a aquells que no ens han deixat votar com volíem", ha explicat abans de votar.

Per a Herrera, participar en aquest 9-N s'ha convertit en una manera de "plantar cara" al bloqueig del govern del Partit Popular i també una manera de reivindicar el dret a decidir i el dret de vot dels catalans. "Volem votar i no ens deixen", ha subratllat. Aquest sentiment és el que li exigeix a l'Estat que tingui en consideració a partir d'aquest dilluns. "El gran problema que tenim és el PP, que és al·lèrgic a la democràcia", ha reiterat.

El coordinador nacional d'ICV ha indicat que, tot i el desig que el govern espanyol "prengui nota" de la mobilització a Catalunya, no és "ingenu" i, per tant, és conscient que els populars probablement continuaran exercint la majoria absoluta com fins ara, "per retallar-ho tot negar-ho tot, tant els drets nacionals, com els socials i democràtics". Per això, des de Catalunya es contribuirà a "fer fora" del poder al PP en el proper cicle electoral, que podria començar per unes eleccions anticipades al Parlament, continuar per unes municipals i acabar amb les generals de la tardor del 2015.

El líder ecosocialista ha explicat que el seu 'sí-no' expressa la voluntat que s'obri un escenari de negociació per canviar l'statu quo. "Si no arriba aquesta negociació no descartem cap opció", ha afegit en relació a la independència. Herrera és conscient que el sentit majoritari del vot d'aquest 9-N serà el 'sí-sí'.

Una hora més tard que ell ha votat l'altra líder del partit. Dolors Camats ho ha fet al barri del Putget, a l'escola ..... . Com ja havia anunciat aquesta passada setmana, ella ha dipositat una papereta amb el 'sí-sí', per "omplir les urnes del compromís i la voluntat que les coses canviïn i entre tots puguem donar un tomb a la situació actual". En tot cas, Camats també ha opinat que els resultats de la votació no seran el més important d'aquest 9 de novembre, sinó que ho serà "la imatge de mobilització i compromís que està expressant la ciutadania".

Camats ha desitjat que la participació sigui massiva tant en les votacions com en les signatures que s'enviaran a l'ONU i les institucions europees per denunciar que l'Estat impedeix votar i exercir la llibertat d'expressió dels catalans per decidir el seu futur.

"Dema encarem de nou la reivindicació de la majoria de la ciutadania, que vol votar de veres en un referèndum o consulta que doni un mandat democràtic", ha subratllat. Per a la coordinadora ecosocialista, aquest diumenge serà "l'exercici de la dignitat i de la democràcia per plantar clara i dir que no ens donem per vençuts". El missatge, segons ella, tindrà dos destinataris, el govern espanyol i les institucions catalanes, per deixar clar que "hi ha un poble que no es dóna per vençut".