El secretari general d'UDC, Josep Maria Pelegrí, ha recordat al president del govern espanyol, Mariano Rajoy, que tots els passos del procés que s'està portant a terme des de Catalunya estan sent "perfectament legítims i emparats per la legalitat". "No estem fent res malament i tenim dret a decidir", ha indicat en roda de premsa després de la reunió del comitè de govern d'UDC. Pelegrí no ha volgut entrar més a valorar les declaracions de Rajoy d'aquest cap de setmana, en què diu que no pot ni vol autoritzar una consulta. Pel que fa al simposi 'Espanya contra Catalunya', ha criticat que el PPC busqui la "radicalitat i l'ofensa" quan diu que suposa una "declaració unilateral de conflicte".

"Tots els passos que hem donat fins ara són perfectament legítims i emparats per la legalitat", ha remarcat Pelegrí en resposta a les afirmacions de Rajoy rebutjant una vegada més una consulta a Catalunya.

Sobre el contingut de la pregunta, el número dos d'UDC no ha volgut entrar en polèmica i s'ha limitat a repetir que el seu partit vol que sigui el president de la Generalitat, Artur Mas, qui anunciï l'acord després de liderar la negociació amb els partits. Ara bé, sí que ha recordat que el mateix president va defensar en seu parlamentària que una majoria social i política donaria més valor afegit a la consulta. "Espero que la pregunta sigui el més inclusiva possible", ha dit Pelegrí.

Pel que fa al simposi 'Espanya contra Catalunya' i les declaracions al respecte que ha fet el PPC, Pelegrí ha lamentat el to del popular Enric Millo, que ha avisat que no suspendre'l significaria que Catalunya no té voluntat de diàleg amb l'Estat. El democratacristià li ha recriminat que busqui sempre "la radicalitat i l'ofensa" i li ha recomanat que escolti la veu del poble i permeti la consulta.

En preguntar-li sobre el contingut, ha preferit no valorar-ho a l'espera de saber exactament en què consistirà, però en qualsevol cas ha defensat la llibertat d'expressió i de reunió.

Eleccions europees

UDC ha decidit aquest dilluns obrir el termini perquè els militants puguin presentar les seves candidatures per a les eleccions europees. Després d'un període de presentació de noms, el comitè de govern farà una proposta raonada que sotmetrà a la votació del consell nacional.