El Partit Popular de Catalunya (PPC) ha presentat una moció al Parlament en què insta la Generalitat a suspendre la celebració del simposi "Espanya contra Catalunya" i reclama el cessament del director del Centre d'Història Contemporània de Catalunya, Jaume Sobrequés, per incitar a l'"odi i a la divisió". La moció popular arriba després de la interpel·lació que el diputat Rafael López (PPC) va plantejar al Govern sobre aquesta qüestió, dijous passat.

El Centre d'Història Contemporània, amb el suport del departament de Presidència de la Generalitat, ha organitzat el simposi "Espanya contra Catalunya: una mirada històrica 1714-2014", que està previst que se celebri del 12 al 14 de desembre a Barcelona. El simposi s'ha organitzat amb motiu de la commemoració del 300 aniversari de la caiguda de la ciutat de Barcelona després del setge de les tropes de Felip V, durant la guerra de Successió espanyola.

Segons va informar el PPC, el partit ha presentat aquesta moció al Parlament, que serà votada en el pròxim ple, en la qual demana la suspensió del simposi perquè "lluny d'aprofundir en elements històrics i científics de debat, intenta formar part d'una estratègia de la Generalitat per a la creació d'un enemic exterior que amagui la incapacitat del Govern per assumir les seves competències i recursos en benefici dels catalans". Rafael López, que ha presentat la moció, vol que el Parlament mostri el seu rebuig a aquest simposi perquè "explicita una presa de posició molt allunyada de les complexitats de la realitat històrica" i suposa "una oportunitat perduda" per obrir un diàleg plural i debatre amb rigor i serenitat els diversos punts de vista que poden aportar els representants de les diferents escoles historiogràfiques.

Segons López, el Parlament també hauria de demostrar la seva disconformitat amb "el tractament" que fa de la història, "resumint en expressions com uniformisme, espoli, desigualtats, repressió, resistència o falsificació" i ha demanat a la Cambra catalana que constati que mai Catalunya ha tingut un desenvolupament social, polític i econòmic com el que ha aconseguit amb el pacte institucional. López també insta el Parlament a "mostrar la seva preocupació per la involució democràtica" que viu Catalunya amb l'elaboració de "llistes negres de periodistes per part del Consell de l'Audiovisual de Catalunya", l'intent de creació de "fitxers d'adhesions patriòtiques", la "utilització de la infància amb motius polítics" i l'ús de serveis públics per "investigar i controlar l'activitat política i social dels catalans".