El portaveu del PSC al Parlament, Maurici Lucena, va afirmar ahir que ERC i la presidenta de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), Carme Forcadell, han imposat al president de la Generalitat, Artur Mas, "anar al xoc de trens" amb el Govern espanyol, la qual cosa portarà Catalunya a "un carreró sense sortida".

En una entrevista al canal 3/24, Lucena va assenyalar que la resolució del Parlament de portar el tema de la consulta sobiranista al Congrés amb la condició de pactar la data i la pregunta en el termini de tres mesos "suposa un ultimàtum que no fa una altra cosa que portar Catalunya cap al xoc de trens" amb la idea de "forçar la convocatòria d'unes eleccions plebiscitàries". Segons l'opinió de Lucena, el que volen el president d'ERC, Oriol Junqueras, i Carme Forcadell són "unes eleccions plebiscitàries que ells creuen que haurien de conduir a una declaració unilateral d'independència", una situació que "espanta perquè a Catalunya no es veu una majoria social nítida i extensa, i perquè ens podem ficar en un embolic considerable".

"Mas ha comès l'error més letal que es pot fer en política, que és ficar-se en un carreró sense sortida i no deixar cap porta oberta per rectificar", va dir Lucena, com seria "introduir el que li proposa Josep Antoni Duran i Lleida, la "tercera via", que en realitat és la via federal del PSC".

Per al parlamentari del PSC, "ERC i CiU s'han autoimposat de forma matussera un "tic-tac" que es diu 2014, que cap país que ha fet alguna cosa semblant, com Canadà o Regne Unit, es va imposar perquè sabien que la negociació de la data era un element clau de la celebració de la consulta". Lucena ho qualifica d'"error de manual".

Segons va assegurar el portaveu, el PSC seguirà treballant "amb les persones i formacions que volen evitar aquest "xoc de trens" per construir una alternativa, que Unió i Duran i Lleida anomenaran confederal, nosaltres l'anomenarem federal i ICV, de la manera que vulgui". La manera de seguir treballant que proposava Lucena és el diàleg i, segons va remarcar, és important que aquestes converses incloguin el PPC. "Crec que és bo que siguem capaços, com en la Transició d'asseure'ns a la mateixa taula", indicava Lucena. "Alícia Sánchez-Camacho està demostrant que com a mínim vol trobar una sortida, que Mas ha descartat però que nosaltres no, ni Duran i Lleida, ni Joan Herrera".