El primer secretari del PSC, Pere Navarro, es reunirà les pròximes setmanes amb dirigents de tots els sectors crítics del seu partit i també amb els quadres socialistes més afins a la seva direcció per tractar d'"asserenar els ànims" en el moment de més tensió interna del seu mandat. En una entrevista, Navarro va demanar als sectors que qüestionaven la seva gestió que fossin "coherents" amb les votacions del Consell Nacional, el màxim òrgan del partit entre congressos, que havia aprovat gairebé per unanimitat la defensa d'un model federal per al conjunt d'Espanya.

El líder del PSC es va pronunciar en aquest sentit després que dijous Fòrum Cívic, el sector crític que aglutina a històrics dirigents catalanistes del PSC, aprovés un manifest en el qual reivindiquen que Catalunya ha de ser un Estat "sigui formalment independent o no".

Aquests dirigents, entre els que destaquen l'exconsellera Marina Geli i l'alcalde de Lleida, Àngel Ros, mantenen tesis radicalment oposades a la direcció en tot el que té a veure amb el debat sobiranista i, de fet, una bona part d'ells participarà en la cadena humana independentista de l'11 de setembre.

Navarro, que va arribar recentment a titllar aquesta iniciativa d'"irresponsable", va subratllar que era paradoxal que els crítics del partit assisteixin, en un període molt curt de temps, a la cadena independentista i a la Festa de la Rosa, que també se celebra al setembre i en què serà present el líder del PSOE, Alfredo Pérez-Rubalcaba, per reivindicar juntament amb el conjunt del PSC "la via federal" que defensen com a alternativa a la secessió. El líder del PSC, que acaba de retornar a l'activitat parlamentària després de les vacances d'estiu, ha hagut de fer front, abans fins i tot de l'inici del nou curs polític, a una nova disputa pública entre dirigents crítics del partit i membres de la seva direcció, una polèmica que ha elevat la tensió interna al màxim.

Aquesta setmana, el secretari d'Acció Política del PSC i mà dreta de Navarro, Antonio Balmón, va exasperar els crítics en publicar un article en què afirmava que en el socialisme català "sobra gent no per les seves idees sinó per les seves conductes", un text que ha desembocat en un encreuament públic de retrets en els mitjans de comunicació entre uns i altres. "En les pròximes setmanes, em reuniré amb tots, crítics i no crítics, per rebaixar la tensió i buscar espais comuns, perquè n'hi ha, i hem de deixar ja de parlar de nosaltres i presentar propostes a la societat", va dir Navarro, en ser preguntat per com abordarà el nou episodi en les divisions d'un PSC que no aconsegueix pronunciar-se amb una sola veu i un sol missatge en el debat sobiranista.

Nombroses baixes

Des que CiU va col·locar la rei?vindicació de l'"Estat propi" a l'epicentre de la política catalana, el PSC ha patit nombroses baixes de militants i dirigents històrics que no se senten còmodes en un partit que rebutja la independència. A aquests dirigents, Navarro va voler fer-los una crida: "Als qui deixen el PSC, els diria que pensin on poden tenir la força suficient per canviar la societat. Perquè resoldre l'encaix de Catalunya a Espanya és important, però també ho és presentar una alternativa als governs de dretes que estan destruint els serveis públics i aquesta alternativa d'esquerres només pot ser el PSC". Així les coses, Navarro començarà el curs polític amb nombroses reunions en les pròximes setmanes per tractar de "rebaixar els ànims" dins del partit, encara que ja dilluns que ve el PSC celebrarà una reunió executiva en què es preveu que hi hagi tensió.