La consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, ha tornat a carregar aquest dilluns contra la LOMCE en diverses entrevistes radiofòniques. A RAC 1, Rigau ha assegurat que si s'acaba aplicant el redactat actual del projecte de llei, "en cinc anys poden desaparèixer la història de Catalunya i de les comarques de les aules". Ara bé, la consellera ha insistit en què la Generalitat no aplicarà la llei Wert perquè va en contra de l'Estatut, ja que preveu la segregació dels alumnes en funció de la llengua. A Catalunya Ràdio, Rigau ha criticat durament el contingut centralitzador de la LOMCE i ha lamentat que ni el PSOE ni la resta de governs autonòmics estiguin posicionant-se frontalment en contra del projecte.

Rigau ha insistit en què la Generalitat "no pot aplicar" la LOMCE, que representa el model centralitzador i uniforme que el PP vol imposar a tot l'Estat. La Generalitat critica la llei tant pel que fa a qüestions de llengua, com pel que fa a qüestions de contingut. Sobre aquestes últimes, la consellera d'Ensenyament ha afirmat que poden acabar afectant estructuralment a les matèries que s'imparteixen avui dia a les escoles catalanes. "Ells poden fer el qüestionari i dir sobre què examinaran i sobre què han de fer l'oferta de materials els llibres de text. Per tant, en cinc anys poden desaparèixer la història de Catalunya i de les comarques de les aules i del material digital", ha advertit. Segons la consellera, la LOMCE portaria el sistema educatiu a una situació prèvia al 1970.

La Generalitat presentarà batalla als tribunals contra el text que acabi sent aprovat pel Congrés dels Diputats si s'assimila al projecte que va aprovar divendres passat el Consell de Ministres. Tot i els recursos judicials, Rigau ha insistit que el Govern "no aplicarà" la llei Wert, perquè és "impossible" d'aplicar a Catalunya.

L'Estatut fa evident que el model d'escola catalana no ha de segregar els alumnes en funció de la llengua, un dels preceptes que incorpora la llei Wert. El projecte de LOMCE fins i tot preveu una partida de 5 milions a pagar per la Generalitat per garantir que els alumnes que ho desitgin puguin escolaritzar-se en castellà en una escola privada. Una partida que també ha estat criticada per Rigau en les entrevistes radiofòniques d'aquest dilluns. La consellera ha dubtat en primer lloc que hi hagi 1.000 alumnes que optessin per acollir-se a aquesta opció, tal com defensa el Ministeri d'Educació i, a més, ha posat en dubte les xifres. "Voldria dir que el cost d'escolarització és de 5.000 euros per alumne, i això no és així", ha afirmat tot assegurant que les despeses són molt superiors.

Rigau també ha lamentat que la Generalitat hagi estat l'únic govern de l'Estat que ha posat el crit al cel amb el projecte de LOMCE. La consellera ha criticat l'actitud tant de la resta de governs autonòmics com la del PSOE. "Em dol que el PSOE centri tota la gran crítica en la religió i, en canvi, no digui què pot representar tot això per a Catalunya amb el tema de la llengua", ha indicat.

Per últim, Rigau ha valorat les declaracions de la secretària general del PP, Maria Dolores de Cospedal, que afirmava aquest passat cap de setmana que les lleis d'educació autonòmiques i les del PSOE estan més preocupades per "adoctrinar" els alumnes que no pas per garantir una educació de qualitat. "La senyora De Cospedal diu que volen que es vertebri la nació i que tothom estigui disposar a defensar el seu país. Això sí que em sembla adoctrinament", ha afirmat. Rigau ha recordat que el que pretén l'escola catalana és garantir l'aprenentatge d'almenys dues llengües (català i castellà) i de la realitat i història de Catalunya.

Precisament sobre el tema lingüístic ha recordat que més del 30% de centres ja imparteixen parts de les matèries (o matèries senceres) en anglès i que més del 10% reforcen l'aprenentatge del castellà per adequar-se als nivells exigits.

Estratègia de destrucció

Rigau ha situat la llei Wert en el marc d'una "estratègia de destrucció" orquestrada pel govern espanyol. Concretament per la consellera d'ensenyament, la LOMCE és una operació organitzada per residualitzar la llengua i "un atac a la realitat catalana des del vessant cultural". A més, ha denunciat també un atac des del front econòmic per ofegar Catalunya. En aquest sentit, Rigau creu que tot plegat forma part d'una estratègia de destrucció per part del govern de Rajoy, d'una "guerra per minar la moral" dels catalans.