La resolució a favor del dret a decidir presentada al Parlament pel PSC obtindrà inicialment demà més d'un centenar de diputats -CiU, PSC, ERC i ICV-EUiA-, per damunt de dos terços de la cambra catalana, fet que suposa el consens més ampli des de l'inici de la legislatura. El primer secretari del PSC, Pere Navarro, va reivindicar ahir que amb la proposta de resolució sobre el dret a decidir que promou demostrarà "que no feia falta forçar una declaració de sobirania", com l'aprovada al gener per CiU, ERC i ICV-EUiA i que ha estat impugnada pel Govern davant el Tribunal Constitucional.

A iniciativa del PSC, en el proper ple, el Parlament ben segur que, aprovarà per àmplia majoria un text que invita Govern i Generalitat a dialogar per a la celebració d'una consulta a Catalunya sobre el seu encaix a l'Estat.

Aquest text és gairebé idèntic al que va proposar CiU i van votar tots els partits catalans fa dues setmanes al Congrés, quan el PSC es va desmarcar per primera vegada en 35 anys del PSOE a causa de la seva discrepància sobre el dret a l'autodeterminació de Catalunya. Encara que només ERC ho va anunciar públicament, fonts del PSC preveuen que CiU i ICV-EUiA votaran també a favor del seu text. Si fos d'aquesta manera, el text del PSC rebrà l'aval de 104 diputats -107 si també ho fan els tres diputats de la CUP-, cosa que superaria de sobres els dos terços de la cambra catalana (135 escons).