El secretari general d'ICV, Joan Herrera, ha destacat l'oportunitat que es presenta aquesta setmana al Parlament quan es voti una resolució del PSC per obrir ponts de diàleg per a una consulta pel dret de decidir. Considera que servirà per definir una "majoria àmplia" tot i que lamenta que des de fa un mes i mig i amb l'aprovació de la declaració sobiranista s'ha anat més a "a cop de titular" i amb "improvisació" enlloc de "seure a dialogar". En una entrevista al 3/24, la portaveu Dolors Camats ha defensat per la seva banda la legitimitat del procés endegat des de Catalunya, però ha alertat a alguns partits a no caure en la "precipitació" perquè així no fa més que donar arguments al PP a oposar-s'hi.

Davant les tensions entre Catalunya i Espanya motivades pel govern del PP i el procés sobiranista, Camats defensa que "el que Catalunya està plantejant és un full de ruta democràtic i legítim". Un aspecte que els populars han de tenir en compte "per molta majoria absoluta que tingui". "Hi ha uns principis democràtics que ha d'entendre i respectar", ha insistit la portaveu ecosocialista.

Els dirigents apunten que és precisament l'acumulació de negatives el que ha d'empènyer a la classe política i la societat civil catalanes a "obrir camins" per al dret de decidir. "Però tampoc hem d'anar a la precipitació", alerta Camats. "Això ho posa més fàcil al PP", ha assenyalat. "Això pot afavorir als populars a emprar l'argument que es vulnera suposadament la legalitat", ha explicat. "El repte que plantegem ha de ser des de la legalitat", ha insistit Camats.

En aquest sentit, Joan Herrera ha assenyalat que el PP té un problema de manca "cultura democràtica", que ha demostrat amb qüestions com el recurs al TC de la declaració sobiranista. "Es tracta d'evidenciar que el PP no té voluntat política", apunta. "No pot ser que allò que es fa a Escòcia o al Quebec no ho puguem fer aquí", insisteix.

Herrera i Camats han estat entrevistats conjuntament a l'espai "L'Entrevista" del canal 3/24, després que dissabte s'oficialitzés en el Consell Nacional la seva candidatura 'co-liderada' de cara a l'assemblea general del partit del pròxim mes d'abril. "Les decisions col·lectives són millors que les individuals, i els lideratges col·lectius son millors que els individuals", ha subratllat el secretari general d'ICV.

El terme 'bicefàl·lia' és, a parer dels candidats, poc acurada perquè es contextualitza en casos de suposat "conflicte" inicial, o a partir de decisions que es prenen "des de llocs diferents". I res més lluny de la realitat. L'aposta del partit és, per a Camats, plantejar una "alternativa" que "no passa només pels partits o la suma de sigles", indica. Una "alternativa" que passa també per "l'humiltat", ha afegit Herrera. "Històricament potser ens ha faltat un punt d'ambició", ha reconegut el líder ecosocialista. "Però l'hem de tenir combinat amb la humilitat, no ho podem fer sols", ha conclòs.