Segueix-nos a les xarxes socials:

Vols saber quines són les tradicions típiques de Carnestoltes?

El Carnaval és una festa popular plena de celebracions en família i amics

Vols saber quines són les tradicions típiques de Carnestoltes?

El Carnaval és una festa popular que té unes tradicions que es celebren des de fa molts de segles. Vols saber quines són?

Dijous Gras o Llarder

El Carnaval comença fort el dijous gras, anomenat així perquè és un dia força calòric. Per Dijous Gras és tradició menjar botifarra d’ou, truita de botifarra i coques de llardons, tot i que també són benvingudes la cansalada i qualsevol producte a base de carn de porc. Dijous Gras també es tradició fer concursos de truites. La idea és agafar forces de cara a la Quaresma.

Carnestoltes, el rei dels Poca-soltes

Les festes de Carnaval tenen un rei, un personatge grotesc i peculiar conegut com a Carnestoltes, tot i que té molts noms i se’l coneix de moltes maneres arreu de Catalunya. Burleta, sarcàstic i lliure, el primer que fa en arribar és llegir el pregó de les festes, en el que ridiculitza els poders fàctics del poble. A vegades, l’esperit de la festa és una reina, un ninot o fins i tot un ésser inclassificable.

Balls i rues de Carnaval

Durant el Carnaval es fan molt balls i desfilades festives arreu de Catalunya. Destaquen els Balls de Gitanes al Vallès, el Ball de Confits, que en realitat és una desfilada, o el ball del tio tio, una mica més esbojarrat i que es fa amb foc.

Per Carnaval es fan també rues i desfilades, algunes satíriques, on predomina la burla política. A banda, es fan rues de lluïment, on les comparses ballen mentre ensenyen les seves disfresses.

Mort de Carnestoltes, vetlla i enterrament

Després de tants dies d’excessos, Carnestoltes mor. En alguns llocs és jutjat i ajusticiat, en d’altres, cau malalt. En molts casos se’n fa vetlla i fins i tot, deixa un testament. En tot cas, existeix una curiosa tradició que n’assegura el retorn i que consisteix a enterrar en un lloc secret, a vegades es guarda dins un Museu, una part del cos de sa majestat: el braç o el nas o el vestit. 

L’últim pas de la comparsa és l’Enterrament de la sardina, que es fa el Dimecres de Cendra i és el darrer dia del Carnaval.  

Prem per veure més contingut per a tu