Club Entendre-hi + Animals i plantes

Les set plantes de Nadal per decorar casa vostra aquestes festes

Floristería de Barcelona con flores y plantas de Navidad.

Floristería de Barcelona con flores y plantas de Navidad. / Joan Cortadellas

Vega S. Sánchez

Tal com va passar el <strong>Nadal passat</strong>, en què la covid va impedir en molts casos que els espanyols es reunissin per celebrar unes dates tan assenyalades amb els seus éssers estimats, el Nadal d’aquest any es perfila si més no atípic: les dades de contagiats de covid no deixen d’augmentar, malgrat l’extensió de la vacunació i per culpa, en gran manera, de l’aparició de la nova variant <strong>covid òmicron</strong>, una soca menys agressiva però <strong>molt més contagiosa</strong> que les anteriors.

Amb aquest trist panorama, i malgrat que Espanya se situa entre els països amb una proporció més gran de persones amb <strong>pauta de vacunació completa</strong>, les restriccions que imposen els nostres veïns europeus –<strong>Bèlgica</strong>, per exemple, ha cancel·lat gairebé tots els tradicionals mercats nadalencs i <strong>Noruega</strong> prohibeix la venda d’alcohol als bars i restaurants després de la mitjanit, mentre que <strong>Alemanya</strong> està plantejant seriosament la vacunació obligatòria– , no és estrany que s’intenti posar una mica de llum i color a casa aquest Nadal.

I un element de decoració perfecte i ple de color són les flors i plantes que, a més, proporcionen una aroma agradable. N’hi ha de resistents i fàcils de cuidar, aptes per a qualsevol tipus de clima, i n’hi ha de vistoses, <strong>amb flor tot l’any</strong>.

La proposta per aquestes festes són les plantes típiques de Nadal, que permeten decorar la llar i donen un toc d’esperança per al 2022.

Ponsètia

Ponsètia

També anomenada flor de Pasqua, flor de Nit de Nadal o flor de Nadal, el seu nom ja porta implícit el seu caràcter estacional. «És la planta de més producció en aquesta època, amb 8 milions d’unitats a Espanya. A la UE se’n produeixen al voltant de 110 milions, per la qual cosa la proporció a Espanya és molt rellevant,» explica Olga Zarzuela, directora de l’<strong>Associació Espanyola de Floristes</strong>. És més, malgrat tenir un període de venda d’entre només quatre i sis setmanes durant l’hivern, a la majoria de països europeus encapçala la llista del total del mercat de plantes interiors, segons dades proporcionades per <strong>StarsforEurope</strong>. Si la situem dins de casa, s’ha de col·locar en una zona on pugui rebre llum solar i allunyada de radiadors i fonts directes de calefacció que puguin fer malbé el fullatge. El reg ha de ser moderat i directament al test, evitant mullar les seves bràctees i flors. S’ha de retirar l’aigua sobrant del plat o recipient que situem sota el test per evitar l’entollament. Una bona fórmula per regar-la és situar-la a l’aigüera de la cuina o la pica del lavabo i deixar-la escórrer abans de col·locar-la al seu lloc. També és preferible aigua de pluja o d’aixeta reposada durant 24 hores, perquè s’evapori el clor que se li aplica per a la seva potabilització.

Vesc i grèvol

Vesc i grèvol

És una altra de les plantes més conegudes d’aquestes dates nadalenques degut, sobretot, a la seva <strong>tradició de fer-se un petó a sota</strong>. El ‘Viscum album’ és una planta semiparàsita, és a dir, que viu i germina sobre altres vegetals, en aquest cas els arbres. No pot créixer en un test ni a terra, sinó que enfonsa les arrels en el tronc d’un arbre, i d’aquí s’alimenta. De fruit blanc i enganxós, el vesc sovint es confon amb el grèvol, un arbust o arbre petit que té les branques plenes de fulles i fruits verds, vermells i groguencs, i que sí que pot créixer en un test, tot i que necessita tenir llum natural –però no sol directe– i és una planta marcadament d’exterior, que necessita la brisa freda natural per desenvolupar-se adequadament.

Brusc

Brusc

També conegut com a galzeran, s’assembla bastant al grèvol però, a diferència d’aquest, en aquesta planta és la part femenina la que dona els fruits: la baia vermella, que no és tan tòxica com la del grèvol, tot i que tingui el mateix color vermell intens. Les fulles són més petites i més fosques que les del grèvol. S’utilitza en medicina per les seves propietats vasoconstrictores i antiinflamatòries. Igual com passa amb el grèvol, necessita ombra o semiombra per créixer i tot just s’ha de regar, només quan el terreny és gairebé sec. Al ser una planta típicament d’hivern, aguanta malament la calor de dins de casa.

Cactus de Nadal

Cactus de Nadal

Conegut com a Santa Tereseta o schlumbergera i originari de les zones més tropicals del Brasil, creix en les branques dels arbres i sempre floreix per Nadal. Les seves branques acaben en unes flors que fan que sigui una planta molt vistosa, i més amb la seva variada gamma de colors, però les que més es venen per aquesta època són les que floreixen de color granat i les vermelles. Tot i que sigui de la família dels cactus i, per tant, una planta suculenta, necessita aigua per sobreviure, per la qual cosa és convenient tenir la terra sempre humida, tot i que sense entollar. Quan les flors s’han assecat, és millor reduir la freqüència del reg per evitar que emmalalteixi.

Rosa de Nadal o ‘helleborus niger’

Rosa de Nadal o ‘helleborus niger’

Originària de Turquia i Europa central, comença a florir de color blanc, però la seva gamma cromàtica inclou el rosa, el morat i fins i tot el verd. Tot i que floreix entre el gener i l’abril, els productors de flors i plantes avancen el procés perquè broti per aquestes dates. De fulla perenne, és ideal per als espais en semiombra i arriba a florir al mig de la neu. Això sí, necessita un terra molt fèrtil i tenir la terra humida –però no embassada– per aconseguir moltes flors i molt llargues.

Nandina, bambú sagrat o bambú diví

Nandina, bambú sagrat o bambú diví

És més un arbust que una planta. Tot i que és poc coneguda, les seves fulles són de gran bellesa pel color que tenen: des del vermell al taronja i l’ocre, passant pel groc. És aquesta espectacular cromàtica que la fa tan apreciada per fer centres de taula. Igual com moltes de les seves companyes, com la rosa de Nadal i el brusc, requereix semiombra per créixer. No necessita grans cures –només un terra fèrtil i ben drenat, no sec–, resisteix a les gelades i a terra pot arribar a fer fins a dos metres d’alçada, amb fulles de fins a 50 centímetres de longitud. Al test, les fulles arribaran a registres més modestos, d’uns 25 centímetres de diàmetre. Els seus fruits broten en forma de carràs i només a l’hivern, i són d’un color vermell viu. S’ha d’anar amb compte si s’opta per aquesta planta per decorar la taula, ja que tant les baies com les fulles són <strong>tòxiques per als animals</strong>. També convé assegurar-se que no hi ha mascotes a prop si es planten en un jardí exterior.

Avet

Avet

Segurament és, amb la ponsètia, el gran protagonista del Nadal a totes les cases del món. Requereix cures mínimes perquè no es quedi sec i pugui ser replantat a l’acabar-se les festes en algun parc o zona habilitada per fer-ho de la ciutat. Molts ajuntaments espanyols habiliten punts de recollida i els reciclen, ja sigui replantant-los –com fa l’Ajuntament de Madrid– o <strong>fent compost amb ells</strong>. Si es disposa de jardí propi, també es pot replantar i reutilitzar altres anys, ja que només creix uns 30 centímetres a l’any. Durant les festes, és important col·locar l’arbre en un lloc ben il·luminat, ventilat i allunyat de fonts de calor, com radiadors i estufes. La terra ha d’estar sempre humida i és convenient vaporitzar les fulles diàriament per compensar la falta d’humitat de l’ambient. S’ha de regar en abundància perquè l’aigua arribi a totes les arrels, i cada dos o tres dies. Una fórmula per fer-ho correctament és posar una mica d’aigua, esperar que la terra l’absorbeixi i repetir l’operació fins que quedi ben molla. Convé posar un plat per a l’aigua sobrant i buidar-lo després de cada reg, ja que l’acumulació de líquid a la base pot fer malbé les arrels.

«La ponsètia és tradicionalment la planta estrella del Nadal en les seves diferents varietats», argumenta la directora de l’Associació Espanyola de Floristes. «Però s’observa una tendència de gustos en el consumidor per altres plantes per aquestes dates», afegeix. De fet, cada cop més «s’està optant per altres plantes, que no són específiques del Nadal però que es compren en la seva varietat de flor vermella, com l’‘anthurium’ o el ciclamen vermell», assenyala.

Joan Guillén, president del Gremi de Floristes de Catalunya, afegeix «les ardisies i les gaultèries a la llista, malgrat que el seu volum de venda encara no arriba al de les ponsèties». «Les ardisies, per exemple, es poden posar com a centre d’ornament vermell, perquè té unes boletes vermelles molt decoratives que surten en aquesta època [a finals de la tardor] i és una planta d’interior», explica. «Necessita claredat, però no llum directa», diu.

Quant a les flors tallades per decorar la taula de la Nit de Nadal i Nadal, Guillén ho té clar: «Les amaril·lis roses, vermelles i blanques» són les reines.

Club Entendre-hi + Animals i plantes d’EL PERIÓDICO

Al Club Entendre-hi + Animals i plantes d’EL PERIÓDICO som amants dels éssers vius i ens interessa tot allò que hi està relacionat. Aquí us explicarem tot el relacionat amb les vostres mascotes i com treure el màxim profit de les vostres plantes, sempre des d’un punt de vista ecològic i sostenible. És molt fàcil unir-se al club. Registreu-vos a Entre Tots i escriviu-nos, explicant les vostres inquietuds o compartint les vostres pròpies experiències.