Els Mossos van detenir dimecres un jove de 20 anys, de nacionalitat algeriana i resident a França, com a presumpte autor d'un homicidi a Tolouse (França). Les autoritats franceses van alertar que el dilluns s'havia comès en aquesta població un homicidi amb arma blanca i que existien indicis que dos dels sospitosos implicats podrien haver creuat la frontera per fugir de la policia. Els Mossos van localitzar un d'ells en un hotel de Barcelona. Quan aquest dimecres es va fer efectiva l'ordre europea de detenció i extradició (OEDE), la policia catalana va detenir-lo. El segon sospitós no havia entrat a l'Estat i va ser finalment detingut a França.

La Unitat de Cooperació Transfronterera del Centre de Cooperació Policial i Duaner d'El Pertús va rebre el dilluns 31 d'agost l'avís, per part de la policia francesa, que s'havia comès un homicidi amb arma blanca a la localitat de Toulouse, al sud de França, aquell mateix dia. En l'avís, s'informava que dos possibles autors es podrien dirigir cap a Espanya.

Els mossos ubicats a El Pertús van tenir coneixement que un dels dos fugitius s'havia allotjat en un hotel de la capital catalana aquell mateix dia. Els agents de l'Àrea d'Investigació Criminal Metropolitana Barcelona van activar-se mentre els companys de l'oficina d'El Pertús esbrinaven si es feia efectiva una ordre europea de detenció i extradició (OEDE).

L'endemà, mentre es continuava a l'espera d'aquesta ordre europea, el fugitiu es va adreçar al consolat d'Algèria a Barcelona per renovar el passaport, tot i que se li va denegar per manca de documentació. L'home va tornar a l'hotel i allà va passar-hi una nit més. El dimecres, quan l'OEDE va arribar, els Mossos van detenir-lo.

En el registre al detingut se li van trobar 3.300¤, amagats a la sola de les plantilles de les vambes, un telèfon mòbil i roba diversa de possible interès per les autoritats franceses, les quals ja van ser informades de l'actuació i detenció d'un dels dos fugitius.

Al detingut li constaven antecedents per robatori amb violència -amb ús d'arma-, robatori de vehicle, receptació, furts, lesions, consum i tinença de substàncies, estafa, falsificació de targeta bancària i atemptat a agents de l'autoritat.

L'altre home implicat en els fets va ser detingut per la policia francesa a França.