La policia estatal ha alliberat una víctima d'explotació sexual i el seu nadó de vuit mesos. Un correu electrònic enviat a l'adreça trata@policia.es, habilitat per lluitar contra el tràfic d'éssers humans, va posar la policia sobre la pista. La jove denunciava que feia quatre anys que una família l'obligava a prostituir-se en un club d'Hostalets de Llers. La víctima relatava que la situació havia empitjorat en els darrers mesos perquè els captors la pressionaven amenaçant el bebè. Els agents van estirar el fil i van identificar el proxeneta, que havia captat la víctima quan era menor a Romania. El proxeneta ha ingressat a presó i han deixat en llibertat provisional dues germanes que l'ajudaven.

En una operació emmarcada dins el Pla policial contra el tràfic d'éssers humans, la policia ha pogut alliberar una noia obligava a prostituir-se en un club prop de Figueres. La investigació va començar amb un correu electrònic que la mateixa víctima va enviar a la policia. Al mail, la jove relatava que estava essent explotada sexualment des de feia quatre anys per una família de nacionalitat romanesa. La víctima afirmava tenir por perquè en els últims mesos la situació havia anat a pitjor perquè el proxenetes amenaçaven el seu bebè de vuit mesos per obligar-la a fer el que volien.

Els agents van obrir una investigació i, després de comprovar la veracitat de la denúncia, van començar les indagacions per identificar els proxenetes i alliberar la víctima. Finalment, la van poder alliberar quan sortia del prostíbul amb el seu proxeneta, que es disposava a traslladar-la fins al domicili on vivia amb el nadó, que també va ser alliberat. La policia va detenir el proxeneta i també dues germanes seves, que l'ajudaven a controlar la noia. Després de passar a disposició judicial, l'home ha ingressat a presó i les dues dones han quedat en llibertat provisional.

L'home havia captat la noia a Romania quan encara era menor d'edat utilitzant el mètode del 'lover boy'. El detingut va aconseguir seduir la noia de setze anys fins a establir una falsa relació sentimental, amb l'únic objectiu d'explotar-la sexualment i lucrar-se amb l'activitat.

Agressions, amenaces i coaccions

Segons la policia, la víctima va crear un fort vincle de dependència emocional cap al seu proxeneta i vivia totalment enganyada, aliena a la situació. Passats dos anys, l'home la va aconseguir convèncer per traslladar-se a l'Alt Empordà, prometent-li una vida millor. Així, amb divuit anys van emprendre un viatge per carretera des de Romania fins al país.

Un cop van arribar a Figueres, la noia va passar diversos dies reclosa en un immoble amb familiars de l'explotador. Allà van començar les amenaces per no deixar-la sortir sola al carrer ni contactar amb la seva família de Romania. Després de dues setmanes d'incomunicació total, va començar l'explotació sexual al prostíbul d'Hostalets de Llers. Segons la policia, la noia no podia negar-s'hi perquè la sotmetien a contínues agressions, amenaces i coaccions.

El proxeneta la mantenia aïllada socialment amb l'ajuda de dues germanes. Una d'elles actuava de controladora en el prostíbul i l'altra al domicili familiar on, a més, obligaven la jove a fer totes les feines domèstiques. La jova era forçada a prostituir-se tots els dies de la setmana sense descans, durant noves hores al dia. A més, també l'obligaven a vendre cocaïna als clients.

La jove havia de donar al proxeneta tots els diners que guanyava amb els serveis sexuals. Servien per sufragar les despeses del lloguer del pis on vivia tot el clan familiar i també la manutenció de tots. La jove va explicar als agents que durant els quatre anys d'explotació sexual havia entregat, sota amenaces i coaccions, més de 300.000 euros als seus captors.

Embarassada del proxeneta

L'any 2014 la víctima es va quedar embarassada del seu proxeneta i van tornar durant uns mesos a Romania, on va néixer la nena a finals d'octubre. Tres mesos després, però, van tornar al país, on la van continuar obligant a prostituir-se. La situació, però, havia empitjorat perquè utilitzaven el nadó per forçar-la. Amenaçaven la petita i no la deixaven estar amb ella.

La por per la integritat de la menor va empènyer la víctima a posar-se en contacte amb la policia i demanar ajuda a través del correu habilitat expressament per denunciar casos de tràfic d'éssers humans.

L'operació que ha permès alliberar la jove i el nadó s'emmarca en el Pla de la policia espanyola contra el tràfic d'éssers humans amb finalitat d'explotació sexual engegat l'any 2013. Qualsevol ciutadà pot denunciar, de forma anònima i confidencial, aquest tipus de delictes a través del telèfon 900 10 50 90 o al correu trata@policia.es.