L'incendi del Baix Empordà continua sense control i ja ha afectat una superfície de 400 hectàrees, a cavall dels municipis de Vall-llobrega, Calonge i Palamós. Sis mitjans aeris treballaran fins a l'últim raig de sol per estabilitzar el foc, que ha obligat a desallotjar urbanitzacions i cases aïllades. Per ara, no es té constància que les flames hagin calcinat cap casa tot i que sí que poden haver-ne afectat tanques i elements exteriors. Sobre terreny hi ha 62 dotacions de Bombers, un centenar de mossos, una quarantena de Policies Locals, 80 ADF i 20 agents rurals. El conseller d'Interior, Ramon Espadaler, assegura que el vent i la poca humitat han empès un foc que no tocava per l'època de l'any.

La tramuntana, la calor i la manca d'humitat han ajudat a fer avançar l'incendi que des d'aquest migdia crema a la Costa Brava centre. A hores d'ara, ja hi ha 62 dotacions de Bombers sobre terreny intentant aturar les flames, ajudades per una vuitantena d'ADF i fins a sis efectius aeris (dels quals, dos són hidroavions vinguts des de Saragossa).

A més d'ells, a la zona de l'incendi també hi ha desplegats un centenar de Mossos d'Esquadra, una quarantena de policies locals, una vintena d'agents rurals, quinze efectius de Protecció Civil, vint del SEM i tres ambulàncies de la Creu Roja.

Els avions aprofitaran fins al darrer raig de llum per descarregar aigua damunt el perímetre de l'incendi, que s'estén en unes 400 hectàrees a cavall dels termes municipals de Vall llobrega, Palamós i Calonge. Precisament, en aquest darrer municipi és on a hores d'ara s'estan concentrant els esforços, perquè és on hi ha nombrosos punts calents.

"De moment, l'incendi està raonablement estancat en aquest municipi, però en cap cas això vol dir que el tinguem controlat", ha informat el conseller d'Interior, Ramon Espadaler. Tot i que en un principi les flames han obligat a tallar la carretera C-31, poc després de les sis de la tarda s'ha pogut reobrir el trànsit en aquesta via, una de les artèries de la Costa Brava.

L'incendi, que afecta el massís de les Gavarres, ha obligat a desallotjar tant urbanitzacions com cases aïllades dels tres municipis. Espadaler ha precisat que, en molts casos, es tracta de primeres residències, tot i que no ha concretat la xifra de desallotjats. De moment, no es té constància que el foc hagi afectat cap habitatge, tot i que sí que les flames "poden haver afectat tanques i altres elements exteriors", ha concretat el titular d'Interior.

Per acollir els desallotjats, l'Ajuntament de Palamós ha habilitat un pavelló, conegut popularment com 'La nau dels 50 metres'. Ara bé, el conseller també ha dit que, d'entrada, hi ha poca gent que s'hi hagi desplaçat, i que molts opten per anar a casa de coneguts i familiars.

Investigar les causes

De moment, encara no se saben amb exactitud les causes de l'incendi. Se sap, però, que el foc ha començat quan passaven cinc minuts de la una de la tarda al paratge conegut com a Mas Cabrer. El conseller d'Interior ha dit que els agents rurals ho estan investigant i ha demanat prudència.

Per la seva banda, però, l'alcalde de Vall llobrega, Rufino Guirado (ICV), ha apuntat a una crema mal apagada com a possible origen de l'incendi. L'alcalde ha dit que, en aquesta zona, feia un any que s'hi feien cremes controlades per condicionar una futura casa de turisme rural. La darrera es va fer divendres passat i, segons tem l'alcalde, podria haver quedat mal apagada i la tramuntana hauria revifat les flames.

Un foc que arriba "molt d'hora"

El conseller d'Interior ha demanat "extremar la prudència" i ha dit que les condicions meteorològiques actuals han de fer "posar-se en guàrdia". De fet, en el moment d'iniciar-se l'incendi, a la zona de Vall llobrega, hi havia una humitat del 15%, una temperatura de 27 ºC i, com ha concretat el conseller, "feia més de 100 dies que no queien més de 10 litres de pluja per metre quadrat".

Tot i que aquesta casuística, lligat a la tramuntana que bufava, ha empès les flames amb facilitat, Espadaler també ha volgut fer una reflexió final. "És molt d'hora per tenir un foc d'aquestes característiques; avui no tocava, estem tot just a març i ja tenim un incendi important a les portes de Sant Josep", ha subratllat. Per últim, el conseller també ha recordat que, precisament, aquest cap de setmana ha entrat en vigor la prohibició de fer foc a prop d'àrees boscoses.