El Departament de Salut ha informat aquest dilluns que 8 infants ingressats per afectacions neurològiques derivades d'un enterovirus han rebut l'alta hospitalària al llarg d'aquest cap de setmana. D'aquesta manera, n'hi ha 21 que continuen ingressats, 4 d'ells a la Unitat de Cures Intensives (UCI), els mateixos que el passat divendres. Aquests es mantenen "estables o estan millorant", segons ha especificat el subdirector del Servei Català de la Salut (CatSalut), Josep Maria Argimon, en declaracions als mitjans de comunicació després de la reunió de la mesa de seguiment dels casos, que s'ha celebrat al Departament i ha estat presidida pel conseller Antoni Comín. En qualsevol cas, la xifra de casos detectats es manté en 60.

A més, Argimon ha destacat que l'activitat a les urgències pediàtriques als hospitals catalans ha crescut entre un 30 i un 50% des que es van donar a conèixer els primers casos. En la mateixa línia, ha assenyalat que el telèfon 061 CatSalut Respon ha registrat un augment de consultes per demanar informació sobre els enterovirus. En concret, des del dimecres passat i fins al matí d'aquest dilluns s'han comptabilitzat fins a 731 trucades per aquest motiu. Tot i això, el dia que més se'n va rebre va ser el dijous amb 229, el divendres van ser 130, dissabte 145 i el diumenge van davallar fins a les 114, d'acord amb dades del Departament de Salut.

El subdirector del CatSalut ha expressat que les 8 altes hospitalàries i l'absència de nous casos són "una bona notícia", però ha remarcat que cal ser "prudent i caut". En aquest sentit, ha destacat que el sistema sanitari català es mantindrà "atent". "Els pares i les mares han de pensar que els seus fills estan en bones mans, hi ha una xarxa assistencial que està donant tota la resposta amb els pediatres i els laboratoris", ha afegit.

Al seu torn, Carlos Rodrigo, cap del servei de Pediatria de l'Hospital Vall d'Hebron ha explicat que els infants que han estat donats d'alta "només han de ser a casa fins que es trobin bé, com sempre, com amb qualsevol malaltia de qualsevol tipus, i després anar al col·legi sense cap problema". "En cada cas els expliquem què han de fer", ha subratllat.

Pel que fa als resultats de laboratori, Argimon ha afirmat que s'ha detectat un cas d'enterovirus C109, però ha precisat que "des del punt de vista clínic, té la mateixa simptomatologia i requereix els mateixos tractaments i cures" que un enterovirus A71, confirmat en dos casos i que podria ser el causant de la majoria dels altres. Rodrigo ha aclarit que és probable que fins i tot en aquest cas coincideixin dos tipus d'enterovirus, A i C, però que es tracta d'un fet al que no s'ha de donar "cap importància".

Argimon ha dit que "al llarg d'aquesta setmana" s'acabaran de definir els serotips de la seixantena de casos detectats amb un "procés molt complex" en el que participen l'Hospital de Sant Pau i el de Vall d'Hebron. Tanmateix, el subdirector del CatSalut ha assegurat que no hi ha hagut cap altre cas de D68 com el que va provocar tetraplegia en una nena que es troba ingressada a l'Institut Guttmann de Badalona i que Salut comptabilitza a part de la resta de casos.

Sobre la mort d'un infant a l'Hospital Sant Joan de Reus amb símptomes semblants a la resta de casos registrats, Rodrigo ha asseverat que "no es pot fer més del que ja s'ha fet" i que serà impossible determinar si va ser un cas d'enterovirus, malgrat el quadre clínic fos "compatible", tal com ha apuntat Argimon.

D'altra banda, el subdirector del CatSalut considera que tot i que tècnicament falten alguns requisits, "popularment" es pot parlar de brot d'enterovirus, ja que es tracta d'una situació que comprèn "casos molt per sobre del que s'esperaria".

Argimon ha subratllat que altres hospitals d'arreu de l'Estat espanyol s'han posat en contacte sobretot amb l'Hospital Vall d'Hebron i el de Sant Pau per "reproduir" el protocol de detecció i tractament de casos d'afectacions neurològiques per enterovirus.

Rodrigo ha dit també que la Societat Espanyola d'Infectologia Pediàtrica li ha encarregat un informe que elaborarà amb altres metges de Madrid i es distribuirà en hospitals de l'Estat per explicar el protocol i l'experiència de Catalunya. El cap de Pediatria de Vall d'Hebron ha exposat que altres comunitats autònomes han constatat casos "absolutament compatibles", tot i que ha recordat que no hi ha casos confirmats.

La mesa de seguiment dels casos d'enterovirus amb afectacions neurològiques està presidida pel conseller de Salut, Antoni Comín, i hi participen, a banda de Josep Maria Argimon i Carlos Rodrigo, el cap de servei de Microbiologia de l'Hospital Vall d'Hebron, Tomàs Pumarola; el secretari de Salut Pública, Joan Guix; la subdirectora general de Vigilància i Resposta a Emergències de Salut Pública, Mireia Jané; el director de Qualitat i Seguretat Assistencial de l’Hospital Clínic de Barcelona, Antoni Trilla; el president de la Societat Catalana de Pediatria, el Fernando Moraga, i el director en funcions del Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM), Jaume Estany.