Girona

Els metges premien equips del Trueta i de la Clínica Girona i al pediatre Joan Cros

El COMG ha creat els premis Bonastruc ça Porta per prestigiar i motivar els professionals de la salut

13.05.2016 | 07:35

l Col·legi Oficial de Metges de Girona (COMG) ha lliurat aquest dijous els primers Premis Bonastruc ça Porta que reconeixen la trajectòria professional mèdica. Els guanyadors d'aquesta primera edició han estat dos equips assistencials: el servei de Cirurgia General i Digestiva de l'Hospital Universitari Josep Trueta de Girona i la unitat de Ressonància Magnètica de la Clínica Girona. A títol individual, han premiat el doctor Joan Cros, pediatre durant 32 anys a Olot. Els guardons neixen amb la voluntat de prestigiar i motivar els professionals de l'àmbit de salut reconeixent la trajectòria de metges o equips de metges gironins que hagin excel·lit en el camp de la medicina. "És una jornada per prestigiar els metges gironins i la seva vocació professional", ha exposat el president del COMG, Josep Vilaplana, durant l'entrega de premis.

El servei de Cirurgia General i Digestiva de l'Hospital Universitari Dr. Josep Trueta de Girona ha rebut el reconeixement per la seva activitat en el tractament quirúrgic dels òrgans abdominals, especialitat que l'ha situat com a referent nacional i internacional en processos molt concrets, sobretot en patologia del fetge, esofago-gàstrica i del colon-recte.

L'enfocament d'aquest equip del Trueta, format per 27 metges sota la direcció del Dr. Antoni Codina, cobreix tres pilars bàsics: l'assistencial, el docent i l'investigador.

En l'àmbit assistencial, la principal activitat del servei és la quirúrgica, amb un total de 2.400 intervencions el 2015, un 92% de les quals han estat de tipus oncològic. Pel que fa a l'activitat docent, aquest equip de professionals està acreditat per impartir docència especialitzada des del 1978 amb una plaça de formació MIR (Metge Intern Resident).

Respecte el darrer pilar, el vinculat a la investigació, el servei forma part de l'Institut d'Investigació Biomèdica de Girona (IDIBGi), com a Grup d'Investigació en Cirurgia General Digestiva (GICGD).

Clínica Girona, innovació en el camp oncològic

El servei de Ressonància Magnètica de la Clínica Girona ha implantat i desenvolupat dues tècniques innovadores a l'estat espanyol en el camp oncològic: la ressonància de cos sencer (Whole Body RM) i la ressonància multiparamètrica en el diagnòstic del càncer de pròstata.

La ressonància de cos sencer, implantada el 2003, fa possible la visualització de tot el cos en un únic estudi de ressonància, reduint el temps d'exploració. Aquesta tècnica és especialment útil en els casos de càncer perquè permet veure la seva extensió sense haver d'aplicar cap tipus de radiació, contrast o radioisòtop.

D'altra banda, la ressonància multiparamètrica en el diagnòstic del càncer de pròstata estalvia moltes biòpsies ja que, a part de la informació morfològica que donen les ressonàncies estàndard, també transmet informació biològica del tumor.

Aquest equip de professional, dirigit pels doctors Joan Carles Vilanova i Joaquim Barceló, ha obtingut 30 premis científics en congressos nacionals i internacionals, ha publicat més de 90 articles en les revistes radiològiques de major impacte i ha participat en més de 200 conferències i en 35 projectes-beques d'investigació.

Pediatre de dues generacions d'olotins

El Dr. Joan Cros i Pujol va exercir, durant 32 anys, com a pediatre a Olot abans de retirar-se de la sanitat pública el 2012. Llicenciat en Medicina per la Universitat Autònoma de Barcelona i especialitzat en pediatria per la Clínica Infantil de l'Hospital de la Vall d'Hebron, per la seva consulta hi han passat dues generacions d'olotins.

La vocació del Dr. Cros va començar quan tenia 14 anys, quan va entrar a treballar com a aprenent a la farmàcia Vayreda d'Olot. El 1980, un cop acabada l'especialitat de pediatria, i mentre esperava que s'inaugurés l'hospital Germans Trias i Pujol de Badalona, va aconseguir una plaça de pediatre al CAP d'Olot, centre on va desenvolupar-hi la seva activitat durant 32 anys. Actualment, el Dr. Cros continua exercint de pediatre a Olot a la seva consulta privada.

Prestigi per als metges gironins

El Col·legi Oficial de Metges de Girona ha creat els Premis Bonastruc ça Porta per reconèixer la trajectòria professional de metges o equips de metges gironins que hagin excel·lit en el camp de la medicina.

Durant la cerimònia d'entrega dels guardons, que s'ha fet a l'Espai Caixa de Girona, han entregat als premiats una obra creada per l'escultor figuerenc David Anson. El president del Col·legi Oficial de Metges de Girona, el Dr. Josep Vilaplana, ha manifestat que "avui és una jornada per a prestigiar els metges gironins i la seva vocació professional". El Dr. Vilaplana ha subratllat el caire festiu dels premis i ha valorat que "hem de trobar moments per al reconeixement, per a la felicitació i per al suport mutu, sobretot després de les dificultats pressupostàries i laborals que ha viscut el sector de la salut, durant els darrers anys".

Els premis, que porten el nom del considerat primer gran metge de Girona, posen un èmfasi especial en el reconeixement d'equips assistencials, per subratllar la importància del treball en equip, i també a professionals mèdics individuals de llarga trajectòria, amb la finalitat de retre'ls un homenatge per haver dedicat "tota una vida" a la medicina.

El COMG, fundat fa gairebé 120 anys, aplega els 2.700 metges de les comarques de Girona. El 1898, va tenir lloc la darrera sessió del Sindicat de Metges de Girona, que a partir de l'aprovació de la nova reglamentació, va passar a anomenar-se Col·legi de Metges de Girona. L'actual Junta, que presideix el Dr. Josep Vilaplana, va arribar al Col·legi després de guanyar les eleccions col·legials celebrades el 2014.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema