Xipre ha dit que està estudiant fer-se amb el 25% del valor dels grans dipòsits, de més de 100.000 euros, en el seu banc més gran en una cursa contra rellotge per segellar un acord de rescat amb la Unió Europea (UE), abans d'aquest dilluns. Segons informa Reuters, el ministre de Finances xipriota, Michael Sarris, ha dit que s'han fet "progressos significatius" en unes converses celebrades a Nicòsia amb representants de l'anomenada 'troika' -la UE, el BCE i el Fons Monetari Internacional. La petita illa mediterrània afronta un ultimàtum per segellar un acord de rescat per valor de 10.000 milions d'euros amb la UE abans que dilluns el BCE li tanqui el finançament d'emergència.

Sarris ha confirmat d'una possible taxa que es fixaria al voltant del 25% sobre els dipòsits bancaris superiors als 1000.000 euros al major prestamista del país, Banc of Cyprus. El ministre de Finances s'ha mostrat esperançat en el fet que a última hora d'aquest dissabte hi pugui haver un paquet preparat per ser aprovat al parlament.

Xipre afronta un ultimàtum per segellar un acord de rescat per valor de 10.000 milions d'euros amb la UE abans que aquest dilluns el BCE compleixi la seva promesa de tancar el finançament d'emergència. Aquesta situació portaria el país mediterrani al col·lapse i, possiblement a la sortida de la moneda única.

Enmig d'aquests senyals de progressos, responsables xipriotes i de la UE han dit que el president Nicos Anastasiades anirà diumenge a Brussel·les per reunir-se amb el president de la Comissió Europea, José Manuel Durao Barroso, el del Consell Europeu, Herman Van Rompuy, la directora del FMI, Christine Lagarde, i el president del BCE, Mario Draghi, entre d'altres.

Aquest diumenge s'ha convocat un Eurogrup extraordinari que se celebrarà a les sis de la tarda.