El Papa Francesc ha oficiat aquest dijous la seva primera homilia després de ser elegit pontífex i ha apel·lat l'Església catòlica a no oblidar la seva missió de proclamar el missatge de Jesucrist perquè si no podria córrer el risc de ser reduïda a "una ONG caritativa". El primer Papa llatinoamericà i jesuïta de la història i el primer no europeu en 1.300 anys ha fet la primera missa a la Capella Sixtina en italià i sense llegir apunts un dia després de ser escollit. Francesc I té previst desplaçar-se avui fins a la residència papal de Castel Gandolfo, al sud de Roma, per visitar el Papa emèrit Benet XVI, que el mes passat es va convertir en el primer pontífex a renunciar en 600 anys.

El Papa Francesc ha instat l'Església catòlica a refermar les seves arrels i evitar "temptacions modernes" perquè podria convertir-se en una "ONG caritativa" oblidant la seva veritable missió. El pontífex argentí ha dit, adreçant-se als cardenals aplegats a la Capella Sixtina en la seva primera missa, que l'Església s'hauria de centrar més en els Evangelis de Jesucrist.

"Podem caminar tot el que vulguem, podem construir moltes coses, però si no proclamem Jesucrist, alguna cosa va malament. Esdevindríem una ONG caritativa i no una Església", ha advertit, en italià i sense notes. Segons Bergoglio, "qui no prega al Senyor prega al diable".

En la seva primera homilia ja com a timoner d'una comunitat d'1,2 milions de fidels, Francesc I ha afirmat que l'Església ha de caminar "sempre en la presència del Senyor, en la llum del Senyor, sempre intentant viure de manera irreprotxable". La missa, farcida de referències bíbliques i imatges senzilles.

"Quan caminem sense la creu, quan construïm sense la creu i quan proclamem Crist sense la creu, no som deixebles del Senyor", ha sentenciat, assenyalant que els qui construeixen sobre valors mundans i no espirituals són com nens construint castells a la sorra. "Després tot s'esfondra", ha manifestat.

Primera pregària com a Papa

Francesc I ha sortit aquest dijous al matí del Vaticà per resar en una basílica de Roma, l'església més antiga del món dedicada a Santa Maria la Major. Aquí ha resat davant d'una icona de Maria anomenada Salus Populi Romani o Protectora del Poble Romà. Un capellà que ha resat amb ell ha explicat que "ha parlat cordialment, com un pare".

L'elecció del cardenal argentí Jorge Mario Bergoglio com a Papa ha posat fi a segles de control europeu sobre el papat però també és el primer que adopta el nom de Francesc en honor a Sant Francesc d'Assís, el sant del segle XII que va rebutjar la riquesa per seguir una vida de pobresa.

La seva elecció va arribar el segon dia d'un conclave de cardenals a porta tancada i després de només cinc votacions. Una tria que va ser rebuda com una sorpresa, ja que Bergoglio no sonava com a papable. Una hora després que la xemeneia de la Capella Sixtina exhalés la famosa 'fumata' blanca, el ja Francesc I va sortir al balcó de Sant Pere per saludar la multitud que estava aplegada a la plaça. Allà va dir que els cardenals reunits al conclave "van anar gairebé a la fi del món" per triar-lo.

La notícia va ser molt ben rebuda a tota l'Amèrica llatina i també a la seva Argentina natal, on fins i tot va rebre la felicitació de la presidenta, Cristina Fernández de Kirchner, amb qui Bergoglio ha mantingut sempre una relació molt tensa. Molts fidels esperen que el Papa Francesc dirigeixi l'Església per un camí més humil, més proper a l'Evangeli, i lluny del luxe i els escàndols de corrupció i pederàstia que han afectat l'Església i el Vaticà en els últims temps.