Les autoritats franceses han confirmat que els detinguts per disparar ahir contra una patrulla de gendarmes al centre de França, ferint a un dels agents en una espatlla són militants d'ETA, han informat a Europa Press fonts de la lluita antiterrorista. L'operatiu s'ha desenvolupat aquest diumenge a Croze, al departament de Creuse (centre de França).

Els dos membres d'ETA detinguts aquest matí a França després de dur a terme diversos tirotejos contra gendarmes gals entre ahir i avui són Itziar Moreno i Oier Gómez Mielgo, a falta de la confrontació oficial d'empremtes, han informat fonts de la lluita antiterrorista francesa. Aquestes mateixes fonts han precisat que la identificació d'aquests dos terroristes s'ha fet a partir d'una primera anàlisi fotogràfic i que la confirmació oficial podria trigar diverses hores.

Oier Gómez Mielgo era l'últim terrorista que es trobava fugit de la base d'ETA a Obidos (Portugal) i també va fugir recentment d'un control de carreteres en què va ser detinguda la seva companya Jone Lozano.

Per la seva banda, Moreno és una de les etarres més buscades per les Forces de Seguretat i la seva foto va ser difosa al costat de la d'altres terroristes, la majoria ja detinguts.

Tiroteig en un control

El gendarme va resultar ferit de bala pels trets efectuats ahir per aquests dos individus que viatjaven en un vehicle que va rebre l'ordre d'aturar en un control de carretera. En lloc de parar, van obrir foc i es van donar a la fuga. El tiroteig ha passat cap a les 16.30 hores d'aquest dissabte a la localitat de Aubusson (Departament 23) al centre de França, a prop de Limousin.

L'home va ser l'autor dels trets que van aconseguir a un agent a l'espatlla, mentre ella conduïa el vehicle en el que van aconseguir fugir. El gendarme va ser traslladat a un hospital i la seva vida no corre perill.

El cotxe portava les matrícules doblades, una pràctica habitual en els militants d'ETA. Mitjans francesos recollien després del succés les declaracions d'un oficial gal que assegurava que la manera d'actuar dels fugits "s'assembla a la manera d'acció dels etarres".

Aquests mateixos mitjans asseguren que prop d'una hora després d'aquest primer incident aquests dos sospitosos haurien fet nous trets contra gendarmes a la zona industrial de MEYMAC, a uns cinquanta quilòmetres de la zona on es va establir el control, però en aquest cas no van causar ferits .

Un Ford robat amb matrícula falsa

Posteriorment, el vehicle, un cotxe robat de la marca Ford, va ser trobat buit en les proximitats del lloc del tiroteig i les forces de seguretat ja han desplegat un important dispositiu amb gossos de rastreig, militars a peu i un helicòpter per intentar localitzar els fugitius.

Ja al mes de març de l'any passat, membres de la banda terrorista ETA van dur a terme un tiroteig a la localitat de Dan Marie Lès-Lys que va acabar amb la vida de l'agent francès, Jean Serge Nerín. Es tractava de la primera víctima mortal de nacionalitat francesa de la banda.

Aquest fet suposa un incompliment de l'alto el foc general, permanent i verificable declarat el passat 10 de gener.