La calamarsada va ser el temporal que va causar més danys?

En tres anys hem tingut dos inundacions i aquesta ha estat la tercera, que ha sigut la més espectacular, però el problema que tenim no és tan sols les pedregades i l'aigua, sinó les fulles, que tapen els embornals i l'aigua no va al riu. Locals inundats, parquets, portes i marcs inflats, gènere fet mal bé, més de sis cotxes «sinistre total»...

Cada cop que plou?

Sí. L'aigua que baixa de les Pedreres, de Vistalegre i del pont, troba en el carrer del Carme un llac. És on hi ha els comerciants i veïns de davant del pont de l'Areny. L'aigua, en lloc de caure cap al riu, va cap als locals per la pendent que hi ha. Al carrer Vistalegre i Isabel la Catòlica, abans hi havia embornals i tot es filtrava cap al riu. Per motius que desconec, l'Ajuntament ho va tapiar i tota a l'aigua va al carrer del Carme.

Què proposen a l'Ajuntament?

Demanem que es faci, amb urgència, un sobreeixidor, que ara està tapiat, i que la vorera del riu estigui per sota de la carretera per canviar la pendent. Que es treguin tres metres de mur en substitució d'una barana, de manera que tota l'aigua que baixi pugui anar per allà i les fulles i les pedres passin també perfectament. I necessitem que els embornals estiguin nets de fulles. I que es revisin els embornals tapiats.

Quants anys fa que reclamen?

El darrer document entrat proposant el mateix projecte va ser el 16 de gener del 2015. Passat un any, va ampliar els embornals en comptes de la nostra proposta, però vaig insistir que no n'hi havia prou i s'ha demostrat. Ara s'ha tornat a reclamar el mateix projecte.

L'Ajuntament té en compte els comerciants de la zona?

Afecta tot el barri. Darrerament, tenim un problema que és que es van deshabitant professionalment els locals de cara al treball. Tot i que s'estan obrint certes activitats, no donen un valor afegit i diferencial. Volem millorar i per això, presentarem un estudi de dinamització comercial i promoció econòmica pel desenvolupament del barri. Hem d'aconseguir fer entrar un viver d'empreses i comerços per reviure els locals buits. No podem deixar degradar el barri. Sense activitat comercial i econòmica es convertirà amb un niu d'immigració poc actiu comercialment.

Què es podria fer per què els comerços no tanquin?

Les grans marques i locals estan al centre, per tant, estem menys atesos que el centre comercial. Tenim, entre d'altres, un problema: el riu Onyar. Fa més vergonya que tristesa, tot Girona ho sap i ningú ho reclama. Ens separa del centre i a la gent creuar el riu li costa molt perquè ja tenen una atracció. És un fet que s'ha d'anar lluitant, perquè el carrer del Carme es vagi enriquint.

Com es pot fer?

Tornarem a demanar que des del pont de l'Areny fins a plaça Catalunya es treguin totes les places de pàrquing del carrer del Carme. Qui les utilitza no és client d'un comerç ni un veí perquè ja tenen pàrquing. També volem eixamplar les voreres. El carrer quedaria ample, amb circulació lenta i en un futur per als vianants. També volem que el carril bici sigui bidireccional i ens agradaria fer «la botiga al carrer», però l'Ajuntament ens ho ha denegat.