L'expresident de l'Associació de Comerciants i Botiguers del carrer Argenteria-Rambla Antoni Gamell i Ripoll va morir dissabte, a l'edat de 71 anys. Casat i amb quatre fills va ser també el propietari de la perfumeria Gamell, la més antiga de Girona.

Diari de Girona anunciava el 14 d'agost de l'any 2014 el tancament de l'establiment per la jubilació del propietari i la seva esposa, que van deixar el negoci a l'edat de 70 anys i no van tenir relleu generacional. El negoci va quedar en mans de la seva filla Mònica, que va mantenir únicament el seu departament d'estètica i bellesa, que encara funciona en l'actualitat.

La perfumeria es va inaugurar com a perruqueria exclusiva per a senyores de la mà d'Antoni Gamell i Corominas, el pare del difunt, que més tard hi va afegir la secció de perfumeria, que es va convertir en el primer establiment d'aquest tipus a la ciutat de Girona. El successor va ser el fill Antoni Gamell i Ripoll, que es va casar amb María José Baone i que sempre van portar la perfumeria, a la qual es va afegir, amb tractaments d'estètica, la seva filla Mónica Gamell i Baone, que segueix al capdavant d'aquesta activitat.

La perfumeria, igual que d'altres establiments de la Rambla gironina i del Barri Vell, va patir les fortes inundacions i destrosses provocades pel riu Onyar durant els anys 1962, 1963, 1965, 1969, 1970 i 1971. No cal dir com n'eren d'estrets els llaços que uneixen els botiguers durant aquests períodes, amb incomptables nits d'angoixa si el riu pujava o baixava, mentre s'observava el pont de Sant Agustí o el de les Peixeteries Velles. Es va gestar, doncs, entre els comerciants de la zona, una família.

L'Antoni Gamell, com a president de l'Associació de Comerciants de La Rambla-Argenteria, va donar suport a activitats de cultura popular de la ciutat, com els Amics dels Gegants. Aquests van decidir fer l'any 1998 una geganteta i van pensar que el Tarlà seria un bon padrí. De fet, la geganta portava un Tarlà a les mans. Gamell va ser un important suport del projecte sumant-hi l'associació. Altres actes impulsats pel suport dels comerciants van ser les catifes de Corpus. Una festivitat que solia acabar a la plaça del Vi i que va ser Gamell qui va demanar que s'allargués fins a la Rambla i el carrer Argenteria, per aprofitar més bé el teixit comercial.

Gamell serà recordat com un botiguer i president de l'Associació de Comerciants i Botiguers de la Rambla-Argenteria que va fer una ingent tasca i va aportar noves idees al capdavant de l'associació. Els botiguers del ram es van mostrar consternats per aquesta pèrdua, de qui consideren una persona emblemàtica pel Barri Vell de la ciutat. Antoni Gamell va morir de forma sobtada a l'edat de 71 anys, fet que va provocant un gran trasbals en el sector comercial de la ciutat, sobretot del Barri Vell.

Ahir va ser acomiadat en una cerimònia religiosa al Tanatori de Girona on no van faltar familiars, amics i botiguers que van donar el condol a la família en uns moments especialment durs per a ells.

(*)Presidenta dels Amics dels Gegants de Girona