L'Institut Català de Recerca de l'Aigua (ICRA) ha publicat un estudi sobre com la presència d'antibiòtics als rius afecten els organismes aquàtics i donen a lloc a un nou bacteri. Aquesta investigació determina que la presència d'antibiòtics incideix en l'aparició i disseminació d'un nou bacteri multiresistent als antibiòtics en el medi aquàtic. L'estudi presenta la caracterització d'una nova espècie bacteriana del gènere 'Aeromonas', aïllada al riu Ter al seu pas per Ripoll. Segons conclou l'estudi publicat en la revista científica 'Clinical Microbiology and Infection', aquest bacteri és resistent a la majoria dels antibiòtics d'ús freqüent en l'àmbit hospitalari i extrahospitalari.

Els investigadors del grup de microbiologia de l'ICRA, Elisabet Martí i José Luís Balcázar, han publicat l'estudi 'Multidrug resistance-encoding plasmid from Aeromonas' en una revista científica, que determina l'efecte de la presència d'antibiòtics en l'aparició i disseminació d'una nova bactèria multiresistent als antibiòtics en el medi aquàtic.

Segons informa l'ICRA, els antibiòtics constitueixen la principal arma amb què compta el nostre sistema de salut per defensar-se dels bacteris responsables d'una infinitat de malalties infeccioses. Aquests bacteris, però, desenvolupen diferents mecanismes per resistir l'efecte dels antibiòtics produïts per elles mateixes. Aquests mecanismes de resistència són, a més, intercanviats amb facilitat entre els membres de la comunitat microbiana, la qual cosa resulta evolutivament molt avantatjosa per a ells, però constitueix una veritable amenaça des del punt de vista clínic i epidemiològic.

Durant les últimes dècades, els estudis sobre la transferència de gens de resistència s'han centrat en bacteris d'interès clínic, "i s'ha obviat el paper que les bactèries d'origen ambiental poden tenir en aquest procés", ha informat l'ICRA. És per això que els investigadors han dut a terme un estudi per determinar l'efecte de les activitats antropogèniques en l'aparició i disseminació de resistències a antibiòtics en el medi ambient aquàtic.

L'estudi conclou que la presència de bacteris multiresistents en el medi ambient representa una preocupació afegida a causa de les implicacions clíniques i mediambientals que se'n deriven. Entre aquestes, destaquen la creixent limitació en l'ús de fàrmacs eficaços i la necessitat d'utilitzar antibiòtics més costosos i de major espectre d'acció.