Un 60% és la mitjana d'ocupació turística que hi ha hagut durant aquest pont a Girona i la seva àrea metropolitana, segons les dades provisionals de l'Associació de d'Hostaleria de Girona i Radial. El dia més fort ha estat el dissabte, amb una ocupació del 80%, però la resta de dies ha caigut al 60%, en el cas de diumenge, i fins i tot al 50% el dilluns.

Les previsions meteorològiques que alertaven de pluges i mal temps i que finalment no s'han complert ha estat una de les causes de la davallada, segons explica el seu gerent, Jesús Pastor: "El divendres a la nit hi havia hotels amb un 20% d'anul·lacions de turistes que s'havien tirat enrere per les previsions errònies de pluges".

El balanç que el sector hoteler gironí fa d'aquest pont és que no ha estat tan bo com esperaven. "Amb el pont pel mig, ens pensàvem que el turisme de proximitat que vindria seria superior", explica Pastor, tot i que també reconeix que les pernoctacions a la ciutat no van lligades a les fires de Sant Narcís perquè solen ser visites d'un sol dia.

El dia més fort va ser el dissabte, com acostuma a passar, amb una ocupació que hauria arribat al 80%, segons les dades provisionals de què disposen. La resta de dies, però, les reserves han caigut fins a un 60% en el cas de divendres o un 50% el diumenge i dilluns.

Les males previsions, un factor en contra

La crisi però sobretot les previsions meteorològiques que anunciaven pluges i mal temps han estat la causa principal de la davallada d'ocupació, tot i que al final no s'han acomplert i ha fet bon temps. El gerent de l'Associació de l'Hostaleria de Girona i Radial explica que divendres a la nit hi havia hotels amb un 20% de reserves anul·lades de turistes que havien decidit no venir a la ciutat per les amenaces de pluges.

El fet de poder fer les cancel·lacions de forma fàcil i ràpid amb les noves tecnologies fa que el turista decideixi a última hora què fer. Això, però, no és sempre un factor en contra, segons explica Pastor, ja que esperen que amb el bon temps que està fent aquests dies, els turistes s'animin a venir a Girona el pròxim cap de setmana.

L'Associació de d'Hostaleria de Girona i Radial està formada per hotels, restaurants i turisme rual de la ciutat de Girona, i les comarques del Gironès, el Pla de l'Estany i també la zona de la Selva interior.

La Catalunya Central, la zona amb més ocupació

Pel que fa a la resta de Catalunya, l'ocupació hotelera més alta s'ha registrat a la Catalunya Central, on la majoria d'establiments han assolit el 80% d'ocupació. Amb tot, ha estat més baixa que en anys anteriors atesa l'escassetat de bolets. A Ponent i a la demarcació de Tarragona les ocupacions han rondat el 70%. Per exemple a la Costa Daurada s'han assolit xifres del 70%, mentre que al Delta de l'Ebre les cases rurals situen l'ocupació entre el 60% i el 70.

La mala arrencada de la temporada boletaire s'ha fet notar en l'ocupació turística de la Catalunya Central, tot i que ha seguit sent la més alta en aquest pont de Tots Sants que s'acaba aquest dimarts. La majoria d'establiments en aquesta zona han assolit el 80% d'ocupació, tot i que segons el director gerent de l'Hotel Estel de Berga, Carles Fígols, el percentatge d'ocupació ha estat bo però més baix respecte d'altres anys en què s'arribava pràcticament al 100%. A comarques com el Bages o l'Anoia, l'ocupació hotelera ha estat molt més fluixa, al voltant del 20%, i han explicat que tenen més clients durant la setmana que en ponts. És el cas de l'Hostal del Camp de Sallent (Bages). El seu director, Joan Sala, ha explicat que el Bages no atreu molts turistes i, per tant, "les pernoctacions depenen més d'esdeveniments culturals i empresarials que no pas dels ponts".

A Ponent, l'ocupació turística als establiments hotelers s'ha situat entre el 70 i el 75%, segons la Federació d'Hostaleria. El bon temps i el fet que aquest hagi estat el primer pont després de l'estiu han millorat els registres d'ocupació d'un 25% respecte a l'any passat, tot i que cal tenir en compte que només han obert el 60% dels establiments. A les comarques de la plana, l'arribada de turistes ha estat més moderada i l'ocupació s'ha situat per sota del 50%. Els allotjaments de turisme rural també han omplert més del 70% de les places. Les dades més fluixes s'han registrat al Solsonès, per la manca de bolets, i a l'Alt Urgell, per la proximitat amb Andorra. El sector ha valorat el balanç molt satisfactòriament.

I a la demarcació de Tarragona, els balanços en la valoració de l'ocupació turística d'aquest pont de Tots Sants han estat desiguals. Mentre la Costa Daurada ha assolit xifres del 70%, satisfactòries pel sector, al Delta de l'Ebre les cases rurals situen l'ocupació entre el 60 i el 70%, en el que han qualificat com un dels "pitjors" ponts dels darrers anys, ja que habitualment frega el 100%. Per contra, a les comarques d'interior, com la Terra Alta, les xifres s'enfilen fins el 90%. Tal com ha explicat el president de l'Associació d'Hosteleria de la Terra Alta, Josep Montoya, "el binomi esport i turisme funciona molt bé". Per la seva part, l'Associació Hotelera Salou-Cambrils-La Pineda ha xifrat en un 70% l'ocupació en aquest pont de Tots Sants, i la seva valoració "molt positiva".