Un total de 64 windsurfistes van desembarcar, la setmana passada i per dinovè any, a Sant Pere Pescador per a participar en el Campionat del Món de windsurf a la platja del Cortal de la Devesa. D'entre els millors riders hi havia quatre catalans, un dels quals era Ramon Pastor, que a més de competir en la tradicional modalitat d'eslàlom -fent zig-zag- va provar el foil, la novetat d'enguany, que permet ­gairebé volar un metre per sobre l'aigua. L'hydrofoil és una quilla de grans dimensions que en el seu extrem inferior té dues ales que provoquen l'enlairament del windsurfista per sobre de l'aigua.

"El foil és una modalitat on totes les disciplines de vela tenen la tendència d'anar-hi ara", comenta Pastor, mataroní de 37 anys que des de fa quatre anys viu a Tarifa (Cadis), on gaudeix del vent necessari per sortir a navegar amb freqüència. "És com una ala d'avió que està a sota els peus de la taula de surf, fa de quilla i ens fa un lift que ens permet volar un metre sobre l'aigua", segueix descrivint.

"La diferència amb l'eslàlom és que no tenim contacte amb l'aigua, realment estem volant. Quan hi ha vent fort la millor modalitat per navegar és l'eslàlom, però quan és fluix, de 4 a 12 nusos, amb el foil ja podem fer regates", apunta un Pastor que recorda que va descobrir el windsurf a Cadaqués, a Portlligat amb 17 anys, i que de l'Empordà li encanta posar-se a les aigües de Sant Pere Pescador, seu del Mundial, del Port de la Selva i de Pals.

Sensació de "llibertat"

Una altra de les diferències que veu és que "amb l'eslàlom necessites estar més fort físicament; ara tots els corredors ens hi hem d'adaptar. La preferida? No puc triar una de les disciplines, em quedo amb les dues; estic a Tarifa i allà fa vent cada dia, però si vas amb el foil, surts volant". El maresmenc confessa que les aigües del golf de Roses són "excel·lents per al foil" i que si "amb vent de 15-17 nusos és complicat anar-hi, perquè voles massa, quan es vagi desenvolupant podrem navegar amb 25 nusos". Les sensacions que té Pastor al damunt de la taula amb el foil són de "llibertat, estàs volant, no sents cap tipus de soroll, és un flow molt divertit i ràpidament t'enganxa".

Veu Paré, del GEN, com a campió

Pastor, campió d'Espanya en anys anteriors, va compartir al mar, durant la setmana passada, amb altres catalans, com l'osonenc Marc Paré. El regatista júnior del Grup d'Esports Nàutics de Roses és una de les promeses del windsurf i Pastor el veu amb condicions d'acabar sent "campió del Món" en un futur.