Les places privilegiades de Tercera Catalana van caient com fruita madura i després que el Marca de l'Ham s'assegurés com a mínim el segon lloc, diumenge passat va seguir-li les passes el Llançà. Quan queden dues jornades per acabar, tot apunta que els figuerencs acabaran campions -ascens directe a Segona Catalana- i que els costaners disputaran, com a segons, la promoció contra un rival del grup 17, que serà el Porqueres, Quart, Sant Jaume de Llierca o Gironès-Sàbat. Cal recordar que si el Girona B se salva a Primera Catalana i el Bosc de Tosca -actual segon- puja a Primera, tots els sotscampions de Tercera ascendiran.

El Marca de l'Ham culminarà la feina aquest dimecres dia 17 (21.15 h) si a casa guanya l'Empuriabrava-Castelló en un duel pendent de la jornada 18. El conjunt d'Edu Ortega i Carles Maureta es va desfer del Viladamat (0-1) amb un solitari gol de Brian Pascual i necessita dos punts en tres partits per ser campió. Si no ho pot ser contra els emporitans, la següent oportunitat serà aquest diumenge dia 21 (11.30 h), a casa també, en un nou horari davant el Torroella del Montgrí, que igual que l'Empuriabrava-Castelló, tampoc s'hi juga res.

"Acabar segons era una il·lusió"

Si es compleixen aquestes premisses, el Llançà jugarà la promoció, un fet que es va assegurar diumenge passat amb un empat (2-2) al camp del Bàscara de Miquel Rivas. Els de Jordi Boix necessitaven la victòria, però es van beneficiar de la inesperada derrota de l'Esplais a la Bisbal (3-1), que jugava a la mateixa hora, per donar el punt per bo i celebrar-ho gairebé quan ja s'havien dutxat.

"No era un objectiu inicial, però sempre s'intenta ser ambiciós i des de fa set o vuit jornades vam fer una declaració d'intencions, acabar segons era una il·lusió", comenta el garrotxí Boix, que veu el títol "quasi descartat, el Marca de l'Ham ha estat el més regular".

El Llançà viu a Tercera Catalana, l'antiga Segona Regional, des de la temporada 2005/06, quan ara fa onze anys no va poder mantenir la Primera Regional. En aquell equip hi havia jugadors que actualment viuen una segona etapa al club, com Eladio Rodríguez -pitxitxi de l'equip amb 27 gols- o Carles Chacón. Des d'aleshores els llançanencs mai han tingut l'ascens tan a prop com ara.

Sant Miquel, Viladamat i Cabanes cauen i es compliquen la vida

Quan queden dues jornades per acabar, i si la lliga finalitzés ara, baixarien a Quarta Catalana el Sant Miquel de Fluvià, el Viladamat i el Cabanes. Qui ho té més complicat és el conjunt cabanenc, cuer i a

quatre punts de la permanència.

Cal recordar que baixen els dos últims, però també el pitjor antepenúltim dels tres grups gironins, que actualment és el Sant Miquel. Els fluvianencs tenen 32 punts i estan en desavantatge amb el Sant Privat d'en Bas (33) i Salle Girona (36). Els tres equips persegueixen l'Albons -15è amb 34 punts-per salvar-se.

Castelló "estudiarà propostes" per homenatjar Iñaki Fernández

En referència a si el consistori té previst dedicar algun emplaçament a Iñaki Fernández, l'alcalde de Castelló d'Empúries Salvi Güell va respondre, dimecres passat en un xat amb els lectors d'Emporda.info, que "ens han arribat propostes que estem estudiant, si arriben a bon port ja les farem públiques en el seu moment". Güell va recordar que la mort del Búfalo ha estat "un fet luctuós molt trist" i que "ja s'han fet reconeixements, sobretot des de l'Empuriabrava-Castelló, als quals s'ha sumat molta gent vinculada al seu entorn i al futbol".

La jornada

Viladamat-Marca de l'Ham 0-1 (Brian Pascual, 11')

Bàscara-Llançà 2-2 (Sergi Prats, 7'; Marc Brugué, 83' / Eladio rodríguez, 22'; Francesc Moñino, 87')

Sant Pere Pescador-Borrassà 2-3 (Alberto Jiménez, 29'; Carles Giménez, 65' / Cristian Murillo, 9' i 34'; Jairo Jiménez, 43')

Bisbalenc-Esplais 3-1 (Arnau, 44'; Bulahi, 49'; Torres, 51' / Txema Campa, 75')

Monells-Agullana 2-2 (Barceló, 11'; Guillem, 80' / Arnau Garcia, 24' i 55')

Emp. Castelló-Vilamalla 1-2 (Eloi Güell, 76' / Vinchy, 25'; Adri Ceballos, 52')

Cistella-Torroella 4-0 (Blas, 28'; Porterias, 32'; David Alves, 46' i 73')

Sant Miquel-Albons 2-3 (Adrián, 9'; p.p., 35' / Marmol, 25' (p) i 53' (p); Tofik, 84')

Cabanes-Vilabertran 2-3 (Txus Quintos, 17' i 60' / Jose Morata, 35'; Marc Alforcea, 40'; Alex Sola, 89')