La Liga sancionarà els clubs que no aconsegueixin el 75% d'ocupació a la grada oposada a les càmeres instal·lades a la tribuna principal i que es veurà per televisió, d'acord amb l'article 6.4 del Reglament per a la Retransmissió Televisiva que entra en vigor a partir de la temporada 2016/17.

"L'ocupació d'aquesta graderia (oposada a la càmera principal) haurà de ser d'almenys el 75%, en cas contrari seran aplicables les sancions previstes en aquest Reglament. En el cas que l'ocupació sigui inferior al 50%, aquesta sanció es duplicarà ", resa el citat article del nou Reglament que ha donat a conèixer La Liga aquest dimecres.

L'ocupació de la grada oposada a les càmeres instal·lades a la tribuna principal serà avaluada per la figura del 'director de Partit', que informarà després de cada jornada de la quantitat d'espectadors que es van situar en aquesta ocupació.

"Això es comprovarà mitjançant el material gràfic proporcionat per la unitat mòbil i de les fotos que ell mateix farà al minut 30 del partit. D'aquesta manera podrà valorar l'afluència i distribució de públic", explica La Liga.

En cas de disconformitat en les xifres, es recorrerà a les dades proporcionades pels torns d'accés a la grada. "Es computaran com a seients ocupats aquells seients que hagin estat venuts com abonament de temporada a preu de tarifa encara que en alguns partits no siguin utilitzats", apunta el reglament.

Així mateix, La Liga subratlla que la mesura quedarà "suspesa en partits que es disputin sota condicions meteorològiques adverses", com pot ser en circumstàncies de pluja o neu.

"En el cas que algun club consideri que hi ha zones del seu estadi, no exposades a la televisió, que queden habitualment desocupades, La Liga finançarà la instal·lació de lones per cobrir-les", afegeix.

La institució busca que els estadis siguin apreciats plens per "una òptima retransmissió televisiva". "És per això que La Liga recomana encaridament situar als abonats i públic assistent prioritàriament entre córner i córner de la grada oposada a la posició de la càmera principal", indica.

El president de La Liga, Javier Tebas, ja va avisar el passat 18 de maig de possibles sancions dins d'un pla estratègic per reforçar la marca de la seva institució i atrapar a la 'Premier' anglesa.

"L'any que ve treballarem amb la càmera zenital fixa, que la Premier ja la té. El reglament marca diferents pautes i des de l'any que ve hi haurà sanció econòmica per al club que no tingui el tir de càmera ple", ha assenyalat Tebes en aquell moment.

Dins d'aquest pla també es troba la renovació de diferents estadis de Primera i Segona Divisió per adaptar-se a la "nova normativa audiovisual de La Liga".

Clubs com Betis, Vila-real, Eibar, Celta, Leganés o Numància van començar al juliol a condicionar els seus estadis amb mesures com la reestructuració de la grada, el manteniment òptim de l'estat de la gespa, la instal·lació de noves càmeres o l'organització de posicions per a càmeres i comentaristes.