La Volta a Espanya 2013 ja és aquí. Després del Giro d'Itàlia i el Tour de França arriba la tercera gran volta ciclista del planeta. La 68ena edició de la ronda espanyola començarà a rodar amb una contrarrellotge per equips, que partirà des d'una plataforma de musclos situada a l'interior del mar, a la Ría d'Arousa (Galícia). Un escenari cent per cent mariner per donar el tret de sortida a un campionat sense grans noms com el del vigent guanyador, Alberto Contador, el vencedor del Tour Chris Froome, o la gran revelació de la volta francesa, el colombià Nairo Quintana. A la línia de sortida sí que hi seran, però, el guanyador del Giro d'enguany Vincenzo Nibali, que arriba amb l'objectiu de fer el doblet, i el gran trident estatal: el català Joaquím Purito Rodríguez, juntament amb Alejandro Valverde i Samuel Sánchez. Són aquests quatre els corredors que, a priori, parteixien com els grans favorits per arribar a Madrid lluïnt el mallot roig el proper 15 de setembre. Abans, però, hauran de superar 21 etapes i més de 3.300 quilòmetres de recorregut.

Nibali és la referència número u. Com a líder de l'equip Astana, arriba amb dues grans voltes al seu palmarès, una bona preparació i un equip potent. Però no tindrà fàcil pujar al primer esgraó del podi, perquè Valverde arriba amb ganes d'oblidar el vuitè lloc al Tour i liderar l'equip Movistar fins a la victòria. Ell també sap què és guanyar la Vuelta: va fer-ho el 2009, i va quedar sots-campió el 2012.

El que encara no sap què és endur-se una gran volta és el corredor de Parets del Vallès, Joaquim Rodríguez. El català de l'equip Katusha va tancar el Tour amb una brillant tercera posició. Ara vol rematar el seu palmarès amb una de les grans. El Purito és conscient que, als seus 34 anys, és ara o mai. "Vinc a la Vuelta a lluitar per la general", va confessar ahir. L'espanyol Samuel Sánchez tampoc sap què és guanyar la Volta, després d'haver tastat el segon i tercer lloc. Ells i la resta començaran a rodar avui a la contrarrellotge per equips. Això ja està en marxa.