La segona sessió d'audicions en el judici de l'operació Port va revelar que Eufemiano Fuentes va tenir tractes amb un ciclista que va aconseguir quatre medalles de plata en pista (totes les mirades van apuntar al saltenc Josep Antoni Escuredo), i també amb Santiago Botero, a més d'un altre corredor basc que li va reclamar alguna substància denominant-la ambiguament com a "iogurt".

El nom d'Escuredo, seleccionador de pista en el darrer Mundial de Minsk (Bielorrússia), va sobrevolar la sala de vistes després de la reproducció d'un diàleg del 16 de maig de 2006 entre Fuentes i un ciclista de nom "Jose", que va trucar-li des d'un número amb prefix de Girona (972) i que li va explicar que setmanes abans havia aconseguit una plata als Mundials. "El que m'havies encarregat ja m'ha arribat", va dir el metge Eufemiano Fuentes al seu interlocutor. La conversa, que va ser intervinguda per la Guàrdia Civil, es va poder sentir ahir en el judici de l'operació Port, i encara que el nom de l'interlocutor no figura en ella, totes les dades coincideixen amb l'excorredor i actual seleccionador espanyol de ciclisme en pista Josep Antoni Escuredo.

Així, el ciclista dóna detalls durant la conversa d'alguns dels seus èxits, que es corresponen amb la medalla de plata aconseguida pel citat esportista el 14 d'abril del 2006 en la prova de keirin en els Mundials de Ciclisme en Pista disputats a Bordeus. De fet, els comentaris que fa durant la xerrada -"vaig ser segon una altra vegada (...) Sóc l'únic tiu que ha estat en les quatre proves, però no n'he guanyat cap"- coincideixen amb les declaracions que va realitzar a la premsa després d'aconseguir la medalla: "He estat l'únic corredor que he estat en les quatre últimes finals d'esdeveniments del més alt nivell", va dir llavors. A més de la medalla de Bordeus, Escuredo havia aconseguit la plata en la prova de keirin tant en els Jocs Olímpics d'Atenes 2004 com en els Mundials de Melbourne d'aquest mateix any, on també va ser segon en velocitat per equips.

Després de dir-li que ja havia arribat el que el ciclista li hauria encarregat, Fuentes comenta: "Que sàpigues que ha arribat però no a la meva terra (les illes Canàries), perquè era molt complicat, sinó a una altra província, i he de donar-li instruccions a una altra persona", suposadament per fer arribar al corredor el material encomanat. Poc després, Fuentes va rebre un sms amb la direcció de l'empresa La Jabugueña, amb seu a Salt, i propietat de la família Escuredo.

La notícia va agafar Josep Antoni Escuredo a Madrid, reunit amb la Federació Espanyola i el Consell Superior d'Esports. El seleccionador de pista va admetre que "alguna vegada havia fet alguna consulta mèdica a Fuentes perquè el meu pare el coneix i me l'havia recomanat perquè era un metge de prestigi" però va negar que fossin per tractar aspectes "relacionats amb el dopatge". "Potser hi he parlat quatre o cinc cops, i alguna vegada li havia demanat pastilles per dormir que aquí no es comercialitzaven", va afegir.

El medallista olímpic gironí va recordar que fa uns anys un reportatge a la revista Interviu ja l'havia relacionat amb l'operació Port "i tot allò va acabar en no-res" per la qual cosa "no entenc per què ara torna a sortir tot això". De moment la Federació no li ha fet cap comentari sobre el tema i espera poder seguir en el càrrec de seleccionador.