El gir que ha donat el debat català després de la reunió de Mariano Rajoy i Artur Mas, l'esperada flexibilització de l'objectiu de dèficit per part de la UE i el seu possible repartiment a la carta a les comunitats marcaran fins a l'estiu una agenda política que inevitablement seguirà pendent del cas Bárcenas.

El curs polític es reprèn després de la Setmana Santa i després de conèixer-se la trobada secret entre el cap de l'Executiu i el president de la Generalitat, que sembla haver calmat uan mica les pretensions sobiranistes de Mas, encara que ell i Rajoy segueixin molt allunyats en aquest tema.

La raó d'aquest aparent acostament ha estat una altra, econòmica, en concret la disposició de l'Executiu de flexibilitzar els objectius de dèficit de les comunitats si Brussel·les al seu torn dóna més temps a Espanya per complir els seus compromisos d'estabilitat pressupostària.

S'obre doncs un nou període en el qual està per veure si Catalunya està disposada a endarrerir la seva promesa consulta a canvi d'un marge pressupostari que eviti noves mesures dràstiques.

El Govern dóna per fet que la Comissió Europea decidirà en els pròxims mesos l'ampliació dels terminis fixats per reduir el dèficit públic, de manera que l'objectiu fixat per a aquest any, del 4,5 per cent del PIB, passi a un 5,5 o fins i tot un 6 per cent.

Això permetria al seu torn relaxar els objectius autonòmics, encara que aquí es planteja un altre debat que ja ha causat recels entre les comunitats, incloses algunes governades pel PP: un repartiment a la carta.

Madrid, Comunitat Valenciana, Extremadura o Galícia, totes elles governades pels populars, s'oposen a aquesta possibilitat que beneficiaria Catalunya, cosa que obre al seu torn un debat intern en el partit de Mariano Rajoy i possibles tensions que s'unirien a la delicada situació generada pel cas Bárcenas.

Després de tres mesos amb molt poques compareixences públiques i gairebé sense reunions internes, el PP reuneix aquest dimecres la seva Junta Directiva Nacional, el màxim òrgan del partit entre congressos.

Encara que Rajoy previsiblement centrarà la seva intervenció a l'agenda econòmica del Govern i buscarà la complicitat dels barons per continuar amb les seves reformes, Catalunya i Bárcenas planejaran en aquesta trobada.

I és que al PP l'esperen uns mesos durs en els quals la investigació judicial sobre l'extresorer i els "papers" -els suposats manuscrits amb comptabilitat B- pot donar molt de sí i complicar més la situació del partit del Govern i fer que persisteixin o augmentin les crítiques de l'oposició.

Com a contrapartida, els populars seguiran recolzant-se la majoria absoluta i contraatacaran el PSOE amb assumptes com el dels EROS andalusos, que ha tornat a inflar-se després de noves imputacions.

Tocats per aquest assumpte, els socialistes afronten el curs reorganitzats i amb un repartiment de poders amb el qual pretenen que Alfredo Pérez Rubalcaba reforci el seu paper de líder de l'oposició, deixant a Elena Valenciano les regnes del control intern del partit.

En l'àmbit parlamentari, en aquests mesos han de tancar-se els serrells de les reformes legals relacionades amb els desnonaments, encara que és improbable que frenin les protestes dels col·lectius afectats, que segueixen demanant la dació en pagament retroactiva i que en les últimes setmanes han protagonitzat els coneguts com a "escraches".

Aquestes protestes als domicilis de nombrosos càrrecs del PP han provocat no només el rebuig polític d'aquest partit, fins i tot hi ha una instrucció policial que preveu sancions per a qui participin en actes de fustigament o assetjament a membres de partits polítics.

El Congrés té també per davant la tasca de consensuar mesures contra la corrupció, que ja s'ha convertit, segons el CIS, en la segona preocupació social més gran per darrere només de l'atur.

Caldrà veure si el desitjat consens s'aconsegueix i si les mesures que s'implementin poden acabar amb aquesta inquietud i amb la creixent desafecció dels ciutadans cap a la classe política.