El Producte Interior Brut de Catalunya va registrar un increment del 0,7% entre el gener i el març, en relació amb el trimestre anterior, segons les dades definitives publicades aquest dijous per l'Idescat i el Departament d'Economia, que han revisat el creixement del primer trimestre una dècima a la baixa respecte a l'estimació feta al maig, del 0,8%. Així doncs, en termes intertrimestrals, el PIB català mostra una moderada desacceleració i se situa una dècima per sota de la dada espanyola (0,8%). En relació amb el primer trimestre del 2015, el creixement durant els tres primers mesos de l'any va ser del 3,6% segons la dada definitiva, que també corregeix a la baixa l'estimació inicial, del 3,7%.

Amb l'increment interanual del 3,6%, el PIB de Catalunya encadena deu trimestres consecutius de creixement. Tot i que la dada mostra una variació inferior en comparació amb el trimestre anterior (3,9%), l'economia catalana es manté en taxes de creixement elevades, que superen lleugerament la mitjana espanyola (3,4%) i doblen la mitjana de la Unió Europea dels 28 (1,8%). En termes intertrimestrals, ja són 12 trimestres seguits de creixement.

L'impuls de la demanda interna

Segons l'Idescat, el conjunt de l'economia catalana creix impulsat per l'evolució positiva de la demanda interna, que augmenta un 3,4% interanual i compensa el saldo negatiu dels intercanvis amb l'estranger (-0,8%). La demanda interna, però, suavitza el creixement respecte al 4,2% del darrer trimestre del 2015.

Tot i que mostra senyals de moderació, el consum de les llars (amb un increment del 3,5%) segueix impulsant la demanda interna, juntament amb el creixement del consum de les administracions públiques (3,6%). Així mateix, la formació bruta de capital en construcció es manté en taxes de creixement elevades (3,5%) i segueix la tendència iniciada en la segona part de l'any anterior. Per la seva banda, la formació bruta de capital en béns d'equipament mostra senyals d'alentiment, però es manté en taxes positives (2,5%). En conjunt, la formació bruta de capital creix a nivells propers al 3%.

Contribució negativa dels intercanvis amb l'estranger

Pel que fa a l'aportació del sector exterior al creixement de l'economia catalana, el saldo dels intercanvis amb l'estranger manté una contribució negativa (-0,8%), si bé millora en relació amb el trimestre anterior (-1,1%). La millora s'explica pel bon comportament de les importacions de béns i serveis, que registren una variació del 6,8% respecte del mateix període de l'any anterior.

D'altra banda, les exportacions de béns i serveis segueixen contribuint positivament a l'evolució de la demanda, però en desacceleren el ritme de creixement, que arriba al 4% interanual. Per la seva part, el consum dels residents a l'estranger es manté en taxes positives i repunta fins a assolir el 4,9% respecte del mateix període de l'any anterior. En canvi, el consum dels estrangers en el territori evoluciona a un ritme més moderat, de l'1,5%.

La construcció encadena 5 trimestres de creixement

Per sectors, el de la construcció acumula cinc trimestres seguits de creixement i es manté en els nivells que va tancar el 2015 (un augment del 4,2% interanual). Els serveis mantenen un ritme elevat de creixement (3,9%), mentre que la indústria alenteix el creixement i registra una taxa de variació interanual del 2,7%, 7 dècimes inferior al darrer trimestre del 2015.

En el cas dels serveis, creixen moderadament per l'evolució del comerç i per la caiguda dels transports al primer trimestre del 2016. Pel que fa a la indústria, algunes de les principals branques han protagonitzat caigudes de la producció, com la fabricació de vehicles de motor i complements, la reparació de maquinària i equipament, la fabricació de mobiliari i especialment les branques de fabricació de begudes, fusta i suro i les d'arts gràfiques. Finalment, l'agricultura registra una taxa interanual negativa del 0,7% al primer trimestre de l'any.