L'índex de preus d'exportació dels productes industrials va pujar un 0,9% al juny passat respecte al mateix mes del 2014, segons dades provisionals d'aquest dimarts de l'Institut Nacional d'Estadística (INE). Així mateix, els preus d'importació van caure un 3,2% al juny. Amb aquestes dades, els preus de les exportacions acumulen cinc mesos de taxes positives, mentre que els preus de les importacions porten gairebé dos anys i mig de baixades consecutives.

La pujada del 0,9% dels preus d'exportació dels productes industrials suposa una dècima menys que la registrada al mes de maig i el descens del 3,2% dels preus d'importació se situa set dècimes per sota a la del mes anterior.

El de l'energia va ser l'únic sector que va incrementar la seva taxa anual del preu de les exportacions, amb una variació del -10,8%, dues dècimes superior a la registrada al maig, a causa de la puja dels preus de la producció, transport i distribució d'energia elèctrica, que va ser superior a la pujada registrada al junt de 2014.

Els béns intermedis van presentar una variació de l'1,7%, una dècima inferior a la registrada al maig, mentre que els béns de consum durador van disminuir un punt la seva taxa anual fins al 0,8%, a causa de la baixada dels preus de la fabricació de productes electrònics de consum, que van augmentar al mateix mes de l'any anterior.

Quant a la taxa mensual, els preus de les exportacions van pujar un 0,3% al juny per la repercussió positiva del sector de l'energia (+6,4%) i els béns d'equip (+0,1%), que van contrarestar els descensos dels béns intermedis (-0,1%) i els béns de consum durador (-0,5%).

Per la seva banda, tots els sectors industrials repercuteixen en el descens del 3,2% de la taxa anual dels preus d'importació. Així, el sector de l'energia va registrar una taxa del -21%, més de dos punts per sota de la del mes de maig, i els béns de consum no durador van situar la seva taxa anual en el 3,3%, quatre dècimes per sota la registrada al maig.

En la taxa mensual, els preus d'importació van caure un 0,4% i entre els sectors que van contribuir a aquest descens destaquen l'energia amb una taxa del -1,4%, els béns de consum no durador amb una variació del -0,2% i els béns d'equip (-0,1%), mentre que els béns de consum durador va registrar un augment del 0,1%.