Xipre és un país ''molt petit'' que no té res a veure amb l'economia espanyola i per tant no es pot preveure cap efecte de contagi, segons Josep Oliu, president de Banc Sabadell. ''La gent ha de saber on posa els seus diners'' i ara a l'estat espanyol no ha de tenir cap temor sobre un contagi de la crisi d'un sector bancari ''descomunal'' xipriota perquè la resolució de la reforma financera espanyola ''està enfocada'' i amb una ''percepció positiva'' a l'estranger. En relació amb la dotació del 3 per mil que Banc Sabadell haurà d'abonar al Fons de Garantia de Dipòsits per pagar les preferents de la banca nacionalitzada, Oliu ha calculat que la xifra pot suposar un desembors d'uns 90 milions.

En una trobada amb representants dels mitjans de comunicació amb motiu de la celebració aquest dimarts de la junta general d'accionistes de Banc Sabadell, el president de l'entitat ha fet un repàs dels temes d'actualitat subratllant especialment que la crisi xipriota no ha de preocupar a ningú perquè ''no té res a veure'' amb l'economia espanyola.

Oliu ha dit que en aquests moments, en els fòrums internacionals on ell ha participat aquests últims mesos, ha observat ''una percepció'' de l'economia espanyola que és positiva perquè es valora el conjunt d'ajustos i reformes que s'han fet i que deixen l'economia i el sistema financer ''ben enfocat''.

De fet, aquest salt qualitatiu de l'economia espanyola és el que permet observar la crisi xipriota d'una manera molt diferent a com s'hagués fet fa poc més d'un any, abans de l'inici de la profunda reforma del sistema financer espanyol. Oliu ha dit que si en aquests moments l'estat espanyol tingués els comptes públics equilibrats i sanejats la crisi de Xipre ''no faria arrufar el nas'' a cap ciutadà espanyol.

Les reformes han estat i són ''difícils i costoses'' però s'estan fent i això permet observar la crisi xipriota amb ''tranquil·litat'', ha afegit Oliu.

En relació amb si aquesta millor ''percepció'' de l'economia espanyola s'havia de traduir com un factor de superació de la crisi i de ''brots verds'', el president de Banc Sabadell s'ha negat a parlar de ''brots verds'' però s'ha apuntat al que diuen la major part d'analistes de què aquest any 2013 s'acabarà la recessió i que a partir d'aquest segon semestre els indicadors començaran a millorar per passar a ser positius durant els primers mesos del 2014. Tot i això, Oliu ha dit que ''el 2013 serà un any de recessió, amb un segon semestre d'estancament i el 2014 de creixement '0' o de lleuger creixement positiu''.

Oliu ha reconegut que ''to va millor menys l'atur'' però els ajustos dels comptes públics han estat notables en la neutralització del dèficit estructural tot i que encara no s'ha resolt el dèficit real, el que inclou els interessos financers del deute, que encara està disparat.

Oliu també s'ha referit a l'impacte que tindrà en el compte de resultats de l'entitat la decisió del govern espanyol d'obligar a la banca sanejada a aportar un nou impost del 3 per mil sobre els dipòsits destinat a una dotació extraordinària i amb pagaments fraccionats a partir del 2014 al Fons de Garantia de Dipòsits.

Oliu ha dit que es tracta d'un impost que el banc pagarà tot i que ''ens fa mal'' aquesta derrama obligatòria que s'imposa al sistema bancari sanejat de l'estat espanyol. El president ha calculat que aquest tribut tindrà un impacte de 90 milions d'euros per a la l'entitat.

Banc Sabadell ''llançat'' al crèdit a les empreses

Josep Oliu ha dit que en aquest exercici del 2013, el Banc Sabadell centrarà el seu ''focus'' d'actuació en augmentar la rendibilitat i tornar a la ''vida normal''. El president ha dit que per aquest any l'entitat ha donat instruccions a totes les oficines per ''llançar'' una ofensiva a favor del crèdit a les empreses.

Per fer efectiva aquesta actuació comercial el banc ha reservat una línia interna d'uns 2.000 milions d'euros. Tot i això, Oliu ha dit que aquesta nova línia de crèdit es farà tenint en compte el ''risc país'' i per això l'actuació es centrarà especialment en sectors empresarials vinculats a l'exportació i al sector turístic, que són els que millor estant funcionant.

Oliu ha qualificat el 2012 d'un any ''extraordinari'' per al sistema financer espanyol que ha viscut l'any més ''estressant'' de la seva història, pel nombre de reformes i legislacions que s'han posat en marxa.

En relació amb la conjuntura econòmica del 2012, Oliu l'ha qualificat d'un exercici ''compulsiu''.