L´absis de l´església romànica d´Albons lluirà, a l´octubre, un mural que representarà el Sant Sopar. L´obra, en procés d´elaboració, sorgeix de la voluntat de l´artista Ramon Pujolboira de deixar alguna petjada al poble, on viu fa més de trenta anys, i de la complicitat del Bisbat, l´Ajuntament, l´alcalde Joan Hostench i tots els veïns que participen, ja sigui fent de models, aportant diners o integrant l´equip que treballarà' in situ'. "He volgut que fos una obra del poble", afirma l'artista molt satisfet del resultat tot reconeguent que "no he estat al servei de la idea, sinó que me l´he fet meva".

Al llarg de la història, molts artistes han recreat el darrer àpat de Crist amb els dotze deixebles. Pujolboira els ha anat repassant però, per crear la seva versió, d´estil laic i que pren com a fons la plana d´Albons i el Montgrí, ha evitat decantar-se per un evangeli o un altre i ha preferit ser fidel al més mínim detall històric. "He trobat coses curiosíssimes com ara com es conservaven les magranes dins de guix d´escaiola, com assecaven les figues, les herbes que utilitzaven", explica tot afegint que també ha aconseguit desmentir detalls eternament repetits com que Crist mai va sucar el pa amb vi. "Quan hi havia una visita, el patriarca agafava un trosset de pa i el sucava en el millor plat i li oferia", explica. Pujolboira, a més, ha tingut present una vivència personal: un dinar que va fer amb el periodista Josep Maria Huertas Claveria just abans d´entrar a la presó el 1975 per no delatar les fonts d´un reportatge a Tele/eXpres "Era un líder que s´acomiadava", recorda.

Aplicar tècniques noves

Pujolboira no és novell en el tema dels murals. Del 1999 i durant tres anys va crear les pintures de l´església de Santa Coloma de Farners. "Allò va ser un aprenentatge, però vaig patir molt. Molts pintors coneixem les tècniques, però si no les has practicades, et trobes de tot", comenta tot afegint que a Albons "he volgut disfrutar". Per aquest motiu, ha investigat i s´ha assessorat amb químics, arquitectes, enginyers i altres experts amics seus, per avançar-se als problemes. "He estat molt recolzat i estic molt orgullós", comenta. Així, a l´església d´Albons, hi aplicarà aquesta nova tècnica que ha creat basada en poliacrilats (gel acrílic) i tarlatanes poliamídiques que li permet reforçar la paret de l´absis deixant-la "com si fos una tela per pintar". Una part del mural es farà in situ però, una altra, fa mesos que l´està creant en el taller.

Pujolboira utilitza una tela acrílica inerta, fragmentada en formes quadriculades, sobre la qual ha plasmat les tretze figures del Sant Sopar i alguns elements. Malgrat tot, les cares dels personatges, pintats a mida natural i que l´artista ha creat inspirant-se en parts dels veïns del poble, s´han d´anar polint. Després, les figures es retallaran, es traslladaran a l´església i s´enganxaran amb precisió a la paret. Més tard s´acabarà de pintar els entremitjos. L´activitat a l´església començarà el 31 de juliol i s´allargarà tot l´agost. El mes de setembre, l´artista se´l reserva per perfilar, en solitari, els darrers detalls. L´obra desplegada mesurarà 10 metres d´amplada per 6,50 d´alçada.