L’artista Manel Galià (Barcelona 1966) vol convertir el seu taller a Sant Mori en un espai d’exposició, davant les dificultats existents de mostrar i exhibir el treball dels creadors. Galià, que fa dotze anys es va establir a la comarca, procedent de Barcelona, l’ofereix de forma altruista amb l’única voluntat de generar una xarxa de contactes i dinamitzar la vida cultural al poble: “Vaig pensar que d’aquesta manera podria conèixer més gent que es dedica al mateix que faig jo”, comenta l’artista que des de fa temps ha deixat d’utilitzar els circuits galerístics, per exposar el seu treball, “davant les condicions que imposen”. A més, Galià assenyala que aquests espais són “zona prohibida, és patètic perquè la gent ni tan sols hi entra”. És per això que són els locals comercials o les boti­gues on es pot admirar la seva obra, repartida en diferents punts del territori català.

La iniciativa de Galià ha estat ben acollida pels seus companys de professió i espera que a partir de la primavera l’estudi pugui acollir ja les primeres exposicions d’art. Està situat a la planta baixa de casa seva, són les antigues quadres de la casa, “mínimament rehabilitades, però condicionades perquè qualsevol artista o col·lectiu pugui exhibir la seva obra. Després la persona interessada “s’haurà de fer càrrec de promocionar la mostra per tal que arribi al públic amb èxit”.

Sant Mori rep visitants de cap de setmana i també a l’estiu atrau molts turistes d’interior, “res a veure amb el turisme de costa”, remarca Galià. L’espai d’exposició està situat al costat d’una casa rural i davant de la carnisseria, que és l’únic establiment comercial que hi ha a Sant Mori, “de manera que molta gent passarà per allà”, assegura.

Llarga trajectòria

Galià es va iniciar en el món de la pintura, seguint la tradició familiar. El seu pare, Narcís Galià, fou professor de Pintura a la Facultat de Belles Arts de Barcelona, on també es van formar la seva mare i les seves dues germanes. Ara l’artista ha evolucionat cap al llenguatge de l’escultura, on afirma sentir-se cada cop més còmode. Treballa diferents materials, però, sobretot, la fibra de vidre, la terracota i el ferro. Sorprèn especialment la seva sèrie dels Homenots, uns personatges atlètics, suspesos a l’aire, jugant amb l’espai i la gravetat, posant a prova els seus propis cossos. No són només estudis d’anatomia, són impulsos, passions i energies, “per damunt de tot intento transmetre emocions a través del moviment” expressa Galià.

Tant aquests homenots com la resta del seu treball escultòric el podem conèixer de primera mà visitant casa seva o algunes de les botigues on s’exposen de forma permanent els seus treballs: a Barcelona, a Girona o la Bisbal. També a Figueres, al Da-da, és possible entrar en contacte amb la seva obra i les galeries Beaskoa, Azul Tierra i Puntoaparte han acollit de forma permanent el seu art, els darrers anys. Per conèixer l’energia que desprèn l’artista, es pot concertar una visita al taller a través del correu manelgalia@gmail.com, o visitar la web www.manelgalia.com.