Josep Maria Cervera és el quart president de l'Associació de Municipis per la Independència, sent els seus predecessors l'alcalde de Vic, Josep M. Vila d'Abadal, l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont, i l'alcaldessa de Vilanova i la Geltrú, Neus Lloveras.

Quina és la seva funció com a president de l'AMI?

La meva funció és fer avançar i representar l'associació. I avançar significa acompanyar el Govern cap a la plena independència del nostre país.

Quants municipis s'hi han adherit fins a aquest moment?

Som 787 ajuntaments, dels 948 que hi ha a Catalunya, i pràcticament tenim tots els consells comarcals i les quatre diputacions. Som més del 80% dels municipis de Catalunya, però representem un 50 o un 60% de la població.

Què es requereix a una administració per formar part de l'AMI?

La gran virtut que ha tingut l'AMI és que, per tal que un ajuntament s'hi pugui adherir, cal la majoria absoluta dels seus membres del ple. Això vol dir que els municipis que hi són adherits tenen una àmplia població sobiranista, però això no vol dir que aquells que no hi siguin no tinguin una població majoritàriament independentista.

Com s'explica?

Nosaltres sempre posem com a exemple Barcelona. Des de l'unionisme, molts cops s'ha volgut dir que no tenim la capital del país i que, per tant, falten dos milions de catalans dins d'aquesta associació. Però això no és així, perquè en el ple de l'Ajuntament de Barcelona es va votar poder formar part de l'AMI i la votació es va guanyar. El que passa és que nosaltres som tan exigents amb nosaltres mateixos que només es va fer per majoria simple, i no per majoria absoluta, i això fa que, avui, Barcelona no sigui membre de l'AMI.

Quin és el full de ruta?

Entenem que serà el Consell de la República qui el marcarà. Nosaltres sempre diem que no deixem de ser un actor més. El que hem fet, des de la creació de l'AMI, és estar al costat del Parlament i del president del Govern de la Generalitat, per caminar cap a la independència.

Si de resultes de les eleccions municipals del 2019 hi ha canvi de colors polítics en algun ajuntament, es pot desadherir de l'AMI?

Evidentment, en qualsevol moment es pot fer. Hem tingut recentment el cas de Terrassa, que nosaltres hem impugnat, perquè el ple es va voler desadherir de la nostra entitat amb una majoria simple. Si per entrar a l'AMI necessites la majoria absoluta, seria lògic que, per desvincular-te'n, també fes falta una majoria absoluta.

En què pot beneficiar un municipi formar part de l'entitat?

Quan fa set anys vam crear l'AMI, vam tenir molt clar que buscàvem una independència que havia de ser una eina per poder fer polítiques que beneficiessin tothom, en tots els camps, social, econòmic, sanitari, educatiu, mediambiental... En aquests moments, i veient la regressió democràtica que està patint el nostre país, caminar cap a la independència no només ens servirà per poder fer aquestes millors polítiques, sinó també per garantir els drets civils, socials i, fins i tot, els drets polítics, que sovint es veuen vulnerats.

El seu poble, el Port de la Selva, va ser pioner en tot aquest moviment.

Si ho recordeu, el 2010 hi va haver la sentència del Tribunal Constitucional contra l'Estatut del 2006. En aquell temps, feia uns mesos que s'havia fet el primer referèndum per la independència a Arenys de Munt. Aleshores, el Port de la Selva vam aprovar una moció que ens declarava moralment exclosos de la Constitució espa­nyola. Tot va anar molt de pressa i, en una setmana, uns cent municipis van copiar la nostra moció. L'alcalde de Vic es va posar en contacte amb el meu antecessor a l'alcaldia i, juntament amb l'alcalde d'Arenys de Munt, es va fer una primera reunió.

Aquest era l'embrió de l'AMI?

Sí, va ser el setembre del 2010. Es va celebrar una trobada a Sant Pere de Rodes, amb la participació d'una cinquantena d'alcaldes. I al cap d'un any va veure la llum l'AMI. El Port de la Selva hi hem estat molt presents i jo he tingut la sort de formar part de l'Executiva des del primer dia. Dec ser dels pocs que he estat a les executives de tots els presidents.

Com compagina aquest càrrec amb l'alcaldia?

Sempre intento que res del que faig vagi en detriment de l'alcaldia. Tinc molt clar que, si soc president de l'AMI, és perquè soc alcalde del Port de la Selva, de la mateixa manera que, si soc conseller comarcal, és perquè soc alcalde. Per tant, la meva prioritat és una, i és el meu municipi. Però això no impedeix que sempre m'hagi interessat i m'hagi preocupat per l'esdevenir de la comarca i del país. El que intento és compaginar-ho i, desgraciadament, l'única manera de fer-ho possible és, sobretot, traient moltes hores de la teva família.

Val la pena el sacrifici?

L'oportunitat que tenim de viure en primera persona tot el que està passant al nostre país s'ho val.