En vint anys, la composició i els serveis de l'Àrea Regional de Trànsit del Sector de Borrassà han evolucionat, tant en la formació dels efectius, com en recursos i, sobretot, en tecnologia. Aquest mes de maig, s'han complert dues dècades des que els Mossos d'Esquadra van rellevar la Guàrdia Civil de Trànsit en matèria de control de carreteres.

Quan van començar, com recorda el sergent cap de sector, Jesús Suárez, "tothom feia de tot", una forma de treballar avui impensable, ja que, d'un temps ençà, els mossos es preparen per especialitzacions. Només cal donar un cop d'ull a l'organigrama, en què els agents es qualifiquen de nivell 1, nivell 2 o nivell 3, i s'estructuren en cinc famílies, en funció de les tasques que han d'assumir: el grup d'investigació, el de seguretat viària i mitjans tècnics, el de recerca i documentació, el de transports i el d'educació per a la mobilitat segura.

"Antigament, l'atestat d'un accident de trànsit el podia picar qualsevol mosso. Ara, però, és una tasca pròpia de la unitat d'investigació d'accidents", exemplifica el sergent.

Evocar la memòria

Evocar la memòria

Fa vint anys, la comissaria de Figueres no tenia prou espai per encabir-hi les dependències de Trànsit i es va decidir una ubicació que s'ha mantingut fins avui: a Borrassà, a l'altura de la sortida 4 de l’autopista AP-7. És el mateix edifici, a tocar el complex d'Acesa, que havia estat seu de la Guàrdia Civil de Trànsit. De fet, va ser sonat, el maig del 98, l'acte de transferència de competències de l'institut armat a la Policia de la Generalitat, amb la presència de l'aleshores ministre d'Interior, Jaime Mayor Oreja.

A l'Alt Empordà, tot va començar amb una quarantena de mossos d'esquadra de Trànsit, una desena menys que la plantilla actual. Si bé hi havia menys agents, en aquella època, casualment, el parc mòbil era més gran que el que hi ha ara. La flota, en aquests moments, la formen quatre turismes amb logotip; un turisme de paisà equipat amb radar; deu motos i una furgoneta d’atestats.

Malgrat que en alguna ocasió, des de l'administració, s'havia plantejat un canvi d'emplaçament d'aquest sector, Jesús Suárez defensa que la ubicació és estratègicament immillorable, per la seva centralitat geogràfica i per la facilitat d'accedir a qualsevol punt amb celeritat.

Des de Borrassà, arriben a tot l'Alt Empordà i a comarques limítrofes, de nord a sud, de la Jonquera a Orriols, i d'est a oest, de l'Escala a Besalú. "Depenem de diferents partits judicials, de Figueres, la Bisbal, Olot i Girona", anota el sergent.

Uns herois

Uns herois

Una manualitat en paper, penjada sobre el suro de l'espai destinat a menjador i sala de breefing, recorda una de les situacions més crítiques que han viscut els Mossos d'Esquadra de Trànsit, i que tenen a veure amb els atemptats del mes d'agost de l'any passat. "Van ser dies molt durs per a tothom, amb unes circumstàncies que ens obligaven a adaptar-nos a l'excepcionalitat. Comandaments i agents vam treballar sense pausa i fent el mínim de descansos, i, després de tota aquella crisi, un nen ens va regalar aquesta manualitat, en què diu que som uns herois", relata el cap.

L'especialització dels efectius fa possible treballar per àmbits: el grup d'investigació té la responsabilitat d'esbrinar i de determinar les causes d'un accident de trànsit.

L'equip que es dedica a seguretat viària i a mitjans tècnics disposa de tecnologia sofisticada imprescindible en incidències viàries. El sergent revela alguns dels aparells que gestionen els mossos d'aquesta àrea, com els DDR, que són els detectors de detectors de radars, o els aparells evidencials d'anàlisi i detecció d'alcohol i de drogues.

Una anècdota curiosa que destaca ell mateix es remunta als seus inicis com a mosso, el 1992, quan, en els controls d'alcoholèmia, es permetia a un conductor amb una taxa de 0,40 mil·ligrams per litre en l'aire aspirat que continués al volant. "Ara el límit és 0,25", exclama.

Verificar l'autenticitat d'un permís de conduir, o si les plaques de matrícula o el número de bastidor d'un vehicle són falsos, és la funció d'un equip específic denominat Grup de Recerca i Documentació. Supervisar que els conductors de camions i autobusos compleixen les hores de descans i garantir que un tacògraf no ha estat manipulat requereix l'atenció del grup de transports de mercaderies i viatgers. Finalment, la funció pedagògica, ensenyar a conduir d'una forma correcta i sense temeritats, és la tasca principal del grup d'educació per a la mobilitat segura.