Els professors de música de 72 instituts de València, les illes Balears i Catalunya han estat els responsables d'organitzar, per dinovena vegada consecutiva, una nova edició del projecte Com sona l'ESO. L'Institut Ramon Muntaner és una petita part d'aquest engranatge, ja que hi participaran vuit alumnes. Aquesta activitat tan engrescadora consisteix en una trobada anual d'alumnat i professorat de música de secundària per preparar un gran concert conjunt que integra cant, música, teatre i dansa. Enguany, el Concertàs, tal com l'anomenen, es farà el dia 11 de maig a Amposta, on es reuniran a sobre d'un escenari d'Amposta un total de 1.400 professors i alumnes de tercer i quart d'ESO.

L'Institut Ramon Muntaner és l'únic centre educatiu de les comarques gironines que participa en el projecte. La professora de música Rosa Maria Llauró, coneguda com a Ioia, és qui ha implantat aquesta iniciativa, amb el suport de l'APA. Ella és la guia dels vuit alumnes del centre que han volgut participar en aquest projecte, i que formaran part del cor unint les seves veus a les de 1.100 alumnes més. A part d'aquest cor multitudinari, també actuaran 150 professors, una banda de músics de 90 alumnes, i un grup d'actors i ballarins, que seran més de 50.

"Els nens han d'estar il·lusionats i motivats pel projecte. I tenir clar que és feina extra", assegura la Ioia, que treballa el programa lectiu del projecte des de l'optativa de música i als assajos de la coral. En aquest sentit, la temàtica escollida d'enguany és molt engrescadora. Si en darreres edicions el tema central girava entorn de la filosofia, la robòtica o el moviment hippy, en aquesta edició es posa en el punt de mira els superherois. L'obra es titula Max Planck vs. Medusa, la batalla final volum IV, i escenifica l'últim capítol d'una sèrie d'episodis en el qual hi ha un enfrontament entre el poder dels dos protagonistes, de perfils molt diferenciats. Els continguts de les vinyetes es treballen a les aules amb aspectes com ara què són els superherois i quins són els valors que els guien. "No només canten, sinó que també aprenen. I el que és més important: els ensenyem els valors del treball en grup, on tothom ho ha de donar tot", explica la professora.

La trobada té una durada de quatre dies, en els quals alumnes i professors fan una acampada a Amposta. 1.400 alumnes posen aquell indret al mapa, i al seu record, i això és molt positiu per al territori. El dimecres dia 9 de maig marxaran cap a Amposta i, una vegada siguin allà, començaran les danses de coneixença, concursos de cant individual, els assaigs de dia i de nit, les proves de so, etc. "Quan arribi el vespre del divendres 11 de maig, serà el moment de donar-ho tot. El Concertàs durarà aproximadament una hora i mitja, es farà a l'aire lliure i tindrà entrada gratuïta. En aquell moment, i sota les indicacions del director de l'obra Alexis Calvo, alumnes i professors hauran d'unir esforços per tal de fer lluir tot el treball que han iniciat des de les aules, mesos enrere. Enguany, i com a novetat, s'interactuarà amb el públic assistent.

"Em quedo amb les estones lliures, quan tots cantem amb la guitarra"

Gisela Barrull

Amb experiència en flauta travessera, guitarra i piano, la Gisela està molt familiaritzada amb la música. Ella valora molt positivament el mètode lectiu de la Ioia. "S'allunya dels mitjans convencionals que utilitzen la resta de professors. En les seves classes pràctiques, aprenem moltes coses. Li estem molt agraïts", apunta. De l'edició passada, el moment que més recorda són les estones lliures amb la resta de companys, quan tots es posaven en rotllana per cantar junts al so de la guitarra

"Un cop es posa el muntatge a escena, és espectacular"

Josep Batlle

A en Josep li agrada molt la música, i tenia ganes d'apuntar-se a aquest projecte per poder conèixer gent amb la mateixa inquietud. "A classe, ens ensenyen partitures. Ara, un cop ets allà i es posa el muntatge en escena, és espectacular. Sona molt bé, i hi ha un munt de gent implicada", apunta. L'any passat, quan va anar-hi per primera vegada, va quedar sorprès dels llaços que van establir amb la resta de companys catalans. "Tots érem amics, i encara ara tenim contacte", explica.

Un Sí a l'educació pública

"Quines són les lliçons que més recordes, de quan estudiaves?", em pregunta la Ioia. Les primeres imatges que em venen al cap són classes reflexives al pati de l'escola o una lliçó viva d'història de l'art pels carrers de Venècia. I és que les activitats que més transcendeixen en la memòria dels alumnes són aquelles que es viuen com algun moment especial, aquelles en què l'alumne s'oblida que li estan explicant una lliçó perquè està vivint una experiència. Aquest tipus d'activitats són molt ben rebudes, a l'Institut Ramon Muntaner. L'antic director Francesc Canet va acceptar de molt bon grat aquest projecte educatiu quan es va iniciar fa tres anys. L'actual director, Josep Coll, ha seguit impulsant-lo de la mateixa manera que ell, amb la voluntat de lluitar per potenciar l'ensenyament públic i de qualitat a través de programes com aquest, que treuen els programes lectius a fora de les aules.