Ni la pluja ni el temporal d'aquests darrers dies no ha aturat la bona marxa de la tercera edició de la Ruta de les Tapes de Roses, que s'ha celebrat del 6 al 15 d'abril. Enguany, fins a 71 bars i restaurants de Roses s'han unit a aquesta iniciativa aportant la seva proposta particular. Cada tastet, que valia 2,5 euros, estava maridat amb una copa de vi de la DO Empordà, una combinació que s'ha valorat molt positivament per part dels comensals.

Aquesta proposta gastronòmica és considerada tot un èxit pel poble, ja que és un esdeveniment que revitalitza el municipi. Gràcies a aquesta, s'aconsegueix que després del període de Setmana Santa se segueixi veient moviment pels carrers. I és que aquest esdeveniment atrau visitants tant del poble com de fora, que venen expressament per gaudir d'opcions variades i properes.

Els restauradors del Frankfurt Cerdanya i Can Cairó apunten que han vist més afluència de públic que altres anys. "La Ruta és una bona aposta. Estem contents perquè funciona", asseguren des del Restaurant el Trull. Des de Falconera, afirmen "hem treballat més que de costum, però ens encanta veure que aquestes jornades aporten tanta vida i dinamisme als carrers". I és que la Ruta de les Tapes és l'ambient propici per gaudir amb parella, companys de feina, família i amics, fent una volta per descobrir el poble i també aprofitar per menjar alguna de les tapes proposades.

Segons Fèlix Llorens, el regidor de Turisme i Promoció Econòmica de l'Ajuntament de Roses, "el feedback que hem rebut és positiu. Per una banda, els restauradors estan molt contents que es conegui el seu restaurant, que gaudeixin amb el seu menjar i que se'ls obri la possibilitat de captar nous clients. Per altra banda, hem rebut comentaris dels clients que ens deien que estaven sorpresos de la gran i diversa oferta gastronòmica que hi ha a Roses, i la qualitat d'aquesta".

En aquests moments, encara és aviat per saber els resultats d'aquesta tercera edició de la ruta. Tot i que el mal temps pot haver fet que algun comensal s'hagi quedat a casa, les primeres estimacions apunten al fet que s'han superat les xifres d'edicions anteriors, que rondaven les 25.000 tapes servides. En reunions posteriors, membres de l'Ajuntament valoraran l'edició d'enguany i es mirarà què es pot fer per millorar pròximes edicions.

En la segona ruta, la del 2017, eren 51 els establiments participants. Enguany, el nombre de restauradors ha augmentat fins a 71 a causa de l'èxit que va tenir l'edició anterior. Tot i haver augmentat l'oferta de locals, la voluntat segueix sent la mateixa. La Ruta de les Tapes de Roses va sorgir amb la intenció de promocionar els restauradors locals i de donar a conèixer la gran qualitat dels restaurants de Roses. Tal com apuntava l'alcaldessa, Montse Mindan, a la presentació de la ruta, "veiem professionalitat, il·lusió i idees molt elaborades a darrere de cada una d'aquestes tapes".

«Fa molts anys que faig fotos del que menjo »

M. Àngels Giró fotografia allò que degusta i ho comparteix a les xarxes. A aquesta mestra jubilada, li encanta compartir el que menja cada dia al seu compte d'Instagram, i aquests dies hi mostra un ampli ventall de les tapes de la ruta rosinca. Li agraden moltes propostes, però la seva tria és la del Trull, del Terraza i del Gozos Mundanos

No es considera foodie perquè creu que és un nom pels que s'han unit recentment a la moda de fotografiar el menjar. Tot i això, ella penja fotos del plat d'allà on va. Al seu Instagram (@Oliueta) veig un Currywurst. És a Berlín. Un confit d'ànec amb quinoa i taronja. És al Blanc, de Girona. Ep! Hi ha una foto que em sona més. Un crumble d'arròs. Aquest està al programa de la Ruta de la Tapa de Roses.

- Quan li neix aquesta passió pel menjar?

- A casa. De petita, no m'agradava l'olor de sofregit de la cuina, però amb el temps vaig aprendre a valorar-ho i estimar-ho gràcies al meu pare i la meva àvia. Amb el temps m'he adonat que on he menjat millor sempre és a casa.

- Quan comença a compartir els plats amb els seus seguidors?

- Fa molts anys que faig fotos al que menjo, i m'entretenia a fer àlbums. Al principi tothom em mirava malament, però m'era igual. A mi em feia il·lusió. Ara que tinc xarxes socials, és tot més fàcil.

- És habitual de la Ruta de les Tapes. Com veu aquesta edició?

- A la Ruta es veuen millors creacions cada vegada. És un acte que ajuda al poble i li dona moviment ja que, si no, després de Setmana Santa quedaria mort.

- Quantes tapes ha tastat?

- Més de vint. Cada dia, el meu home i jo ens anem de tapes. Jo creo la meva pròpia ruta: miro l'oferta i selecciono els llocs que tenen plats que sé que m'agradaran, i també procuro anar als restaurants on menjo habitualment.

- Amb quines tapes es queda?

- Difícil. Em quedaria amb el risotto cremós de ceps, espàrrecs verds i tòfona de Gozos Mundanos; el cebiche amb tocs cítrics i llet de tigre del Trull, un lloc on no havia anat mai i que em va sorprendre; i el Brioix de mar i muntanya del Terraza. També m'agraden les propostes de l'arròs del Falconera, el suquet de La Cala i la botifarra dolça del Poke.

- Com és com a comensal?

- Senzilla. Vaig on sigui, sempre que m'atenguin bé. Menjo de tot, des d'allò més senzill fins a allò més elaborat.

- Fa turisme gastronòmic?

- Sí. Vaig estar al Bazaar de Beverly Hills, de José Andrés. Ara pateixo perquè vaig a Nova York i no tinc taula al millor restaurant del món: l'Eleven Madison Park!