Milers de nens i joves de Primària i Secundària d'arreu de Catalunya enviaran el seu desig especial a través d'uns origamis més acolorits que mai. I, el més important, els desitjos es tranformaran en un donatiu de fins a 50.000 euros per a causes solidàries: La Marató de TV3, Solidaritat Sant Joan de Déu i Amics de la Gent Gran.

Entre els milers de nens i joves participants, hi ha els alumnes de tres centres de l'Alt Empordà: La Salle Figueres; l'Escola Josep Peñuelas del Río, de la Jonquera, i l'Institut de la Jonquera. La iniciativa forma part de la campanya que, des de fa cinc anys, promou la Fundació Mútua General de Catalunya i que té com a lema «1 Origami 1 Euro».

"Volem convertir cada peça en única i especial i, per això, aquest any hem demanat als alumnes dels centres educatius de Catalunya que dediquin una estoneta del seu temps a pintar el seu paper d'origami, escriure un desig i fer que la seva grua de paper sigui irrepetible", han explicat els organitzadors de la proposta.

Competències educatives

Competències educatives

Des dels centres, mestres i professors animen els alumnes a elaborar les grues pensant en l'element solidari però també en les competències educatives que proporciona la confecció d'origamis. Mentre els alumnes decoren els papers, els pleguen i donen forma a les grues estan treballant valors com la concentració, la disciplina i la creativitat.

El procés també permet a nens i joves disposar d'unes estones, en horari lectiu, per cultivar la paciència, l'atenció i les habilitats manuals i oculars.

Aquest és el quart any que La Salle Figueres involucra de ple l'alumnat de tots els nivells, tant de Primària com de Secundària, a fer grues d'origami. I han tingut l'estímul afegit, en aquesta edició, de la part d'acolorir els papers abans de procedir als plecs papiroflèxics. D'aquesta manera, cada origami s'ha convertit en únic i especial. A la Jonquera, aquest és el tercer any que l'institut s'inscriu a la proposta, amb la col·laboració de l'escola del poble.

Un art tradicional

Un art tradicional

L'origami és un art tradicional del Japó que té el noble atractiu de la versatilitat per crear i recrear el món tal i com el concep l'ésser humà. Regalar grues de paper s'associa, tradicionalment, amb el fet de voler desitjar bons auguris a algú o, senzillament, oferir un detall especial a alguna persona que t'estimes o que és important per a tu.

A l'institut de la Jonquera, el curs passat, fins i tot, van editar un vídeo dedicat al repte dels origamis solidaris.

Quan els alumnes coneixen el motiu pel qual els seus mestres i professors els fan aprendre les habilitats d'aquesta tècnica mil·lenària, descobreixen que lliurar un origami simbolitza un desig de benestar i de felicitat vers aquella persona que el rep. A més, també es valora que l'exercici de treballar cada peça de forma individual és un temps que està dedicat als altres.

On destinar els origamis

On destinar els origamis

La Fundació Mútua General de Catalunya es fa càrrec de gestionar les donacions econòmiques (per cada grua recollida, l'entitat dona un euro, per això la campanya s'anomena «1 Origami 1 Euro»). Tanmateix, els centres educatius participants poden triar a quina de les tres entitats catalanes volen destinar els seus origamis: La Marató de TV3, Solidaritat Sant Joan de Déu o Amics de la Gent Gran.

Les estones que els alumnes gaudeixen de la papiroflèxia a l'aula són tan emocionants com el moment del recompte de grues, ja que és aquí on s'andonen de com d'important és el destí d'allò que han fet amb les seves mans.

Senbazuru

Senbazuru

Un cop recollits tots els origamis i després de realitzar el donatiu econòmic entre aquestes tres causes, la Fundació Mútua General de Catalunya repartirà els conjunts d'origamis en format Senbazuru (mil grues) a hospitals i residències de tota Catalunya, per tal de desitjar salut i benestar a totes aquelles persones que ho necessiten.

Una idea inspirada en la història d'una nena japonesa

Una idea inspirada en la història d'una nena japonesa

«1 Origami 1 Euro» és una idea basada en la història de la Sadako Sasaki (1943-1955), una nena japonesa que va desitjar curar-se de la seva malaltia, produïda per la radiació de la bomba atòmica d'Hiroshima, fent 1.000 grues de paper. Va pensar que el seu desig no només seria per curar-se, sinó també perquè tothom pogués viure en pau.

Sadako no va poder superar la malaltia i no va poder assolir la xifra del miler de grues (va fer-ne 644), però els seus amics van arribar a fer les 1.000. Van aconseguir, doncs, formar el «Senbazuru» (mil grues) com a símbol de pau. Recollint l'esperit d'aquesta història, la Fundació Mútua General de Catalunya va decidir posar en marxa la iniciativa «1 Origami 1 Euro».