Ser un municipi turístic té els seus avantatges i també els seus inconvenients, com moltes altres coses. Permet viure unes temporades a l’any de gran afluència de visitants, amb els beneficis econòmics que en poden treure el sector serveis, però, alhora, també pot representar un problema per a l’administració més propera, que són els ajuntaments, que han d’incrementar les prestacions. A Roses, com en altres municipis que viuen especialment del turisme francès, es produeix un cas curiós: tots els jubilats francesos disposen de la targeta per a aparcar en plaça de minusvàlid. “A Roses, tenim molts francesos de segona residència i, allà, quan un ciutadà es jubila, li donen directament la targeta blava per aparcar el seu cotxe en plaça de minusvàlid”, explica el regidor d’Infraestructures i Serveis de l’Ajuntament rosinc, Joan Manuel Fernández.

Això ha provocat que, aquests darrers dos anys, el consistori rosinc hagi hagut de multiplicar el nombre de places per a aquests vehicles conduïts per persones de mobilitat reduïda. “Fins i tot n’hem triplicat el nombre”, assegura Fernández. La llei diu que per cada quaranta places d’aparcament, n’hi ha d’haver una per a minusvàlids, però en alguns car­rers se supera aquesta proporció per la demanda existent de places d’aparcament.

“Quan venen aquí, són persones que estan bé físicament, però tenen la seva targeta per poder aparcar en un lloc per a minusvàlids. La llei europea els empara”, manifesta el regidor, afegint que, “a l'estiu, necessitem moltes places de minusvàlids, que, després, a l’hivern, ens queden buides, però no hi podem fer res”.

Motor turístic

Aquesta inversió que realitza l’Ajuntament de Roses no ha de representar una despesa inútil, ja que “els francesos són el motor del turisme a Roses”, segons recorda el regidor d’Infraestructures i Serveis. De fet, en aquest municipi, han reconegut, any rere any, aquesta particularitat i han arribat a organitzar, pel 14 de juliol, Festa Nacional de França, el Dia del Turisme Francès, amb tota gala -fins i tot, amb castell de focs artificials.

L’alcaldessa, Montse Mindan, ha arribat a assegurar que el 60% dels turistes que visiten Roses són francesos, ja que molts han establert la segona residència al municipi. Es calcula que uns dos mil francesos hi estan empadronats i hi viuen pràcticament durant tot l’any. Això ha fet que les autoritats locals hagin volgut cuidar al més mínim detall aquest sector.