Santiago Moll Vaquer (Ciutadella, 1973) ha vingut a Figueres a realitzar una jornada de formació, sobre les metodologies actives de l'aprenentatge cooperatiu, al claustre de professors de les Escolàpies. Aprofitem la seva visita per conversar amb ell.

Autor del bloc «justificaturespuesta.com», és professor de Llengua i Literatura Castellana i ha obtingut el premi al millor bloc concedit per la plataforma «Educa.net», com a millor publicació en difondre coneixements i novetats d’interès educatiu.

Què són les metodologies actives?

Es treballa la recerca de l'autonomia de l'alumne, és a dir, que l'alumne pugui aprendre per ell mateix o amb l'ajuda d'altres companys, i sempre insistint en valors com la cooperació i la inclusió. Es tracta que el gran protagonista de l'aula sigui l'alumne i no tant el professor. El professor es converteix en un facilitador de l'aprenentatge, en un acompanyant.

Metodologia activa, aprenentatge cooperatiu... són alguns dels conceptes sobre els quals vostè fa divulgació en el seu bloc d'Internet. A qui van adreçats aquests continguts?

Quan vaig començar el bloc, vaig pensar que volia arribar a tothom, a com més gent millor, però d'un temps ençà tinc molt clar que està molt enfocat a professors, bàsicament de tercer cicle de Primària i d'ESO. El bloc està dividit en diverses categories, on treballo, per exemple, l'aprenentatge cooperatiu, les noves tecnologies, la gestió de la conflictivitat dins l'aula i la resolució de conflictes. Els pares també hi poden trobar textos sobre educació emocional o sobre tècniques d'estudi.

Tota la informació que genera al seu bloc la basa en la seva experiència professional?

Aquesta ha estat la idea. Quan vaig començar el bloc ja feia quinze anys que feia classes a secundària, des de primer d'ESO a 2n de Batxillerat. Em vaig adonar que al llarg d'aquests anys de treball dins l'aula havia adquirit estratègies que, personalment, em funcionaven i que els alumnes acceptaven de molt bon grat. Se'm va ocórrer que les podia compartir en un espai obert amb altres companys i tothom pot consultar-ho. El bloc es nodreix molt del dia a dia del que faig a les aules.

Esperava el reconeixement d'aquest treball de divulgació educativa, que s'ha materialitzat amb el premi del portal especialitzat «Educa.net»?

No l'esperava en absolut. Vaig iniciar el bloc fa quatre anys i ja té més de 500 articles. Em satisfà que hi hagi molta gent que me'n dona les gràcies. Però l'agraït soc jo, perquè el «feedback» que he rebut de moltíssims professors compensa amb escreix tot el que he donat a aquest bloc. Al final, quan un ensenya, aprèn d'aquells que té al costat o a l'altra banda de l'ordinador.

De quina forma ha influït en la seva professió gestionar aquest bloc?

El cert és que el bloc m'ha obert moltes portes per poder fer formació per tota la Península. M'ha permès conèixer professors extraordinaris. Tinc la sensació que el bloc m'ha donat molt més que el que li pugui haver donat jo.

Quina opinió li mereix, com a professor de castellà, escoltar crítiques contra el sistema educatiu català al·legant la discriminació del castellà?

Correcte, treballo a l'Institut Badalona VII, de Badalona. Em sobten les declaracions de determinades persones, per la falta de realitat del que és el dia a dia a les aules. Com a professionals de l'educació, la nostra finalitat és transmetre coneixements i valors, sempre des del respecte i la pluralitat. És una llàstima que els comentaris de dues o tres persones facin més enrenou que aquesta majoria immensa de professors que el que fem és transmetre educació i valors amb les millors de les intencions.

En el seu llibre «Empantallados» (Editorial Larousse) dona una visió desprejudiciada sobre la hiperconnexió dels adolescents. És excessiva la preocupació dels adults sobre l'ús que fan els joves de les pantalles?

Hem d'imaginar-nos la tecnologia com una eina que, com qualsevol altra, pot servir per fer coses molt positives o per fer coses molt negatives. He insistit molt, en el llibre, en la importància d'entendre les eines digitals com a eines que ens ajuden a progressar en el nostre dia a dia. Però també és cert que aquestes eines han de venir regides per un control i una supervisió, des de l'educació i des de la responsabilitat digital.