L’associació Bienestar Empuria, una associació formada bàsicament per residents francesos, amb més de 350 associats, i el dinamitzador sòcio-cultural Joaquim Margarit han portat a Empuriabrava el Bookcrossing, creant una xarxa de catorze punts passallibres on qui ho desitgi pot deixar un llibre i emportar-se'n un altre, que podrà tornar a alliberar a qualsevol punt Bookcrossing del món. El Bookcrossing és un moviment, a escala mundial, de reutilització de llibres que, mitjançant una pàgina web on es reflecteixen els seus moviments, se'n fa un seguiment i també s'hi poden fer comentaris de la lectura i d'altres temes.

L'altre objectiu és establir uns punts de cohesió social i participació ciutadana que contribueixin a anar engrescant als residents i visitants a implicar-se en la divulgació i activitats de la Marina.

Les donacions

Són llibres viatgers, uns 6 milions a tot el món, i que els promotors d'aquesta acció d'Empuriabrava han etiquetat amb una etiqueta que convida a visitar el web de turisme Empuriabrava.cat, ja que aquest és un dels objectius perseguits amb la implantació d'aquesta xarxa.

S'ha engegat gràcies a diverses donacions de llibres, la més notable la de Virgile Gouveià, d'uns 300 llibres, i que també ha permès als promotors fer una donació d'uns 180 llibres als Serveis Socials de l'Ajuntament, per als casals i residència d'avis, que per les seves característiques no encaixaven en aquesta activitat (enciclopèdies temàtiques i biografies de personatges històrics, bàsicament).

Tant les despeses inicials (estanteries, etiquetes, etc.) com el manteniment continuat d'anar etiquetant els llibres que els usuaris vagin deixant corre a càrrec de Joaquim Margarit, que alhora s'ha compromès a fer-ne un seguiment setmanal.

Els 14 punts passallibres són a: Centre Emprèn (Bienestar Empuria), Port Philippe - Bar Cava, Bar El Timoner, Restaurant Can Eugeni (Club Nàutic), Restaurant La Ola, Restaurant Glam Lounge, La Andaluza Low Cost, Immobiliària Delta Immogestió, Restaurant El Mundo, Super Alberes, Perruqueria Anna Mabille, Immo Àgueda, Restaurant Maurici Park, IndianGrowShop.com. El moviment s'ha iniciat amb 321 llibres però ja s'estan rebent més donacions.