Castelló d'Empúries

Territori i Sostenibilitat licita obres de recuperació i protecció de sistemes dunars a l'Empordà

És un dels projectes d´infraestructura verda que ha començat a executar la Generalitat i compta amb un pressupost de prop de 500.000 euros

12.07.2017 | 19:57

El Departament de Territori i Sostenibilitat ha licitat les obres de recuperació de sistemes dunars a les platges de l´Empordà, concretament a Castelló d´Empúries i Sant Pere Pescador (Alt Empordà), i Torroella de Montgrí i Pals (Baix Empordà). Les obres, amb un pressupost de prop de 500.000 euros, pretenen frenar els factors de degradació dels sistemes dunars, i indirectament de la seva flora i fauna associada; recuperar-ne la morfologia natural; eliminar la flora invasora; i recuperar els hàbitats dunars reforçant la vegetació autòctona.

Per fer-ho, s´instal·larà un acordonament dels sistemes dunars que dissuadirà el pas de les persones i s´executaran mesures de gestió tova per afavorir-ne la recuperació morfològica, com ara col·locar trampes de sediments o eliminar els elements que estiguin afavorint l´erosió per causa del vent. Finalment es realitzarà un transport de sediments en els casos necessaris i es plantarà vegetació autòctona per recuperar o reforçar els hàbitats. El projecte inclou la instal·lació de senyalització informativa.

Hàbitat del corriol camanegre

L´execució de l´actuació està prevista per a aquesta tardor, època en què el corriol camanegre (Charadrius alexandrinus), un ocell que té una de les principals poblacions reproductores del litoral gironí en aquestes platges, haurà acabat l´època de cria.

Les platges de l´Empordà allotgen encara alguns sistemes dunars d´elevat interès, amb una representació significativa dels hàbitats típics d´aquests ambients. Tanmateix, la major part d´aquests sistemes es troben exposats a diferents impactes, fonamentalment d´origen humà, que n´estan provocant la degradació i comprometent-ne la conservació. D´una banda, la construcció i urbanització històrica dels espais rereduna han alterat els fluxos de transport i sedimentació de la sorra i la dinàmica pròpia d´aquests sistemes. D´una altra, la hiperfreqüentació, degut a l´afluència massiva de banyistes i altres ususaris de la platja i la circulació incontrolada de vehicles, estan causant importants processos de degradació mecànica, que en alguns punts es consideren greus o molt greus perquè tenen un efecte sinèrgic al llarg de tot el cordó dunar. Una de les espècies de fauna que es veu més afectada és el corriol camanegre. A tot i això s´hi afegeix la presència de flora invasora, que contribueix a incrementar les amenaces sobre la flora autòctona pròpia dels sistemes dunars.

Europa 2020

La implementació de la infraestructura verda és uns dels eixos principals d´Europa 2020, l´estratègia de la Unió Europea per assolir un creixement intel·ligent, sostenible i integrador. El seu full de ruta marca que la infraestructura verda constitueix un pas important cap a la protecció del capital natural i també està inclosa en l´estratègia de la UE sobre la biodiversitat.

Per donar-hi compliment, el Departament de Territori i Sostenibilitat compta amb una unitat de Projectes d´infraestructura verda que analitza els diversos punts del territori que han patit els efectes d´un desenvolupament poc sostenible, i proposa i desenvolupa actuacions de recuperació del capital natural.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema