Donar a conèixer les característiques i les peculiaritats d´instal·lacions elèctriques per millorar la seguretat de tots aquells que hi han d´intervenir si es produeix un incident. Sota aquest pretext, Endesa ha organitzat aquesta setmana sessions informatives i de conscienciació sobre riscos elèctrics per a una norantena de Bombers de la Generalitat de la Regió d´Emergències de Girona.

Precisament avui es realitza una d´aquestes jornades que fins divendres s´imparteixen a la subestació Torrevent, a Palau-saverdera, juntament amb un centre de transformació del municipi veí de Roses, i on en aquest cas hi participaran uns 92 bombers de tota l´escala de categories, des del bomber de l´escala bàsica fins els alts comandaments. Darrerament també s´han realitzat jornades a Sils, a la Selva, i a Girona, al Gironès, mentre que a final de mes també se´n realitzaran a la subestació Empordanet, al Baix Empordà. En total és previst que 350 bombers de la regió rebin aquesta formació.

Enguany es compleixen set anys de la col·laboració entre Endesa i el Departament d´Interior de la Generalitat de Catalunya -mitjançant la Direcció General de Prevenció, Extinció d´Incendis i Salvaments (DGPEIS)- en aquest tipus de campanyes de prevenció de riscos elèctrics i en col·laboració amb l´Institut de Seguretat Pública de Catalunya (ISPC). De fet, formen part de la formació obligatòria dels Bombers de la Generalitat de Catalunya.

En el marc del conveni, aquesta col·laboració és bidireccional. En aquest sentit, de la mateixa manera que bombers coneix les instal·lacions i els procediments per la seva explotació, Endesa es nodreix del coneixement que bombers té de les situacions d´emergència i de com gestionar les situacions de crisi.

En aquests tallers teòrics i pràctics els bombers tenen l´oportunitat de conèixer de primera mà i sobre el terreny la singularitat de les infraestructures elèctriques i, així, tenir les nocions necessàries per a reduir al màxim els riscos laborals. D´aquesta manera, si mai han d´intervenir en incidents a instal·lacions de la Companyia, no només coneixen quins són els elements que composen cadascun dels seus espais, sinó que poden entendre com, la Companyia, entrega la instal·lació en seguretat per tal que els bombers realitzin la intervenció corresponent. Així, poden optimitzar l´eficàcia de les tasques d´intervenció, minimitzar els danys materials i proporcionar un ràpid restabliment del servei elèctric.

Aquesta iniciativa, que va néixer arran de l´annexió d´Endesa al "Fòrum de la Prevenció del Foc" el 2005, s´organitza en diferents sessions, on els Bombers poden visitar, a més de subestacions, centres de transformació, galeries de serveis per on passen línies de baixa, mitjana i alta tensió, així com altres espais elèctrics estratègics.

A més, cal recordar que, amb l´objectiu de millorar la seguretat i la prevenció en matèria de risc elèctric, l´abril de l´any passat -coincidint amb la celebració del Dia Mundial de la Seguretat i Salut al Treball- el Departament d´Interior i Endesa van signar un conveni de col·laboració per establir un marc d´intercanvi de coneixements per a la gestió de les emergències a través de diverses accions operatives i jornades formatives com la que s´ha realitzat avui.

També es va acordar crear una comissió de seguretat per al desenvolupament, seguiment i impuls de les actuacions adoptades formada per representants de les diferents parts amb la voluntat de facilitar la comunicació, establir un calendari d´activitats formatives, exercicis pràctics i realitzar un seguiment de les diferents actuacions efectuades.

L´acord té vigència de dos anys, prorrogable tàcitament per un període de dos anys més. Amb aquests tipus de convenis, la Companyia demostra, una vegada més, la seva promoció d´una cultura preventiva, mitjançat la qual es doti de condicions segures tant per les persones que treballes a les instal·lacions, com a les persones alienes que, donat el cas, es puguin veure involucrades en operacions de salvaments o extinció d´incendis.