Castelló d'Empúries

Endesa protegeix el gaig blau posant 30 noves caixes niu als Aiguamolls de l'Empordà

Amb la col·laboració de l'APNAE, també s'anellaran pollets i es col·locaran GPS a tres adults de parelles diferents

11.04.2017 | 13:38
Un operari d´Endesa

Endesa, dins del seu Pla de Conservació de la Biodiversitat, finalitza avui la instal·lació de 30 noves caixes niu a torres i suports elèctrics ubicats dins del Parc Natural dels Aiguamolls de l´Empordà amb l´objectiu de potenciar la conservació i reproducció del gaig blau (Coracias garrulus). Així, els nous dispositius proporcionaran més espais de nidificació per a aquesta espècie, que en els últims anys ha millorat el seu nivell de conservació gràcies a iniciatives com aquesta, que van començar a desenvolupar-se el 1984.

L´actuació, que s´ha fet de forma òptima per afavorir la cria de l´au, ha tingut en compte factors com l´altura o l´orientació de l´entrada i s´ha realitzat al terme municipal de Castelló d´Empúries, dins dels límits del Parc Natural dels Aiguamolls de l´Empordà. En concret, les caixes que s´han instal·lat en torres metàl·liques, suports de formigó i pals de fusta es troben a uns 5 metres d´altura des del sòl i el forats d´accés al niu estan majoritàriament orientats a l´est. A més, són de ciment de fusta, un material de gran durabilitat i que resisteix molt bé a la intempèrie (té una garantia de 25 anys), així com als picots –que en picotejar estructures de fusta les danyen–, alhora que ofereix un microclima interior perfecte gràcies a la seva capacitat aïllant i de transpiració. A més, i com a innovació, hi ha caixes que compten amb un disseny interior especial per a dificultar que depredadors habituals, com per exemple les ginetes, hi puguin entrar.

D´altra banda, la Companyia també aprofitarà l´actuació per retirar caixes malmeses pel pas del temps i que podrien suposar trampes mortals si es despengessin durant el procés de nidificació, mentre que també es reubicaran sis caixes que es troben en pals de fusta de forma experimental a la zona de la Platja de la Rubina, coneguda com a zona de pas de l´au. Per fer-ho, els operaris comptaran amb la supervisió i seguiment dels agents forestals i també s´hi instal·laran sistemes antidepredació.
A més, també es col·locaran aparells GPS molt lleugers a tres adults de parelles diferents per conèixer els seus moviments durant l´època de reproducció i la selecció de l´hàbitat segons la disponibilitat d´aliments.

El projecte, que es monitoritzarà fins la tardor, quan l´espècie migrarà, coincideix amb el període de cria del gaig blau –entre abril i juliol– i és per això que es realitzarà un estudi dels cens poblacional i d´ocupació de nius i territoris de forma exhaustiva mitjançant l´ús de prismàtics i telescopis. Així, mitjançant l´anàlisi de comportaments concrets d´individus i parelles, serà possible determinar a distància el grau d´ocupació de les caixes niu i predir si hi ha hagut o no procés de nidificació. D´aquesta manera s´aconseguirà extraure el màxim d´informació amb la mínima interferència sobre l´espècie, molt sensible a la presència humana, i la interacció directa amb els nius es limitarà a la fase d´anàlisi de paràmetres reproductors.

Un cop nascudes les cries, i uns 4 o 5 dies abans que realitzin el seu primer vol, se´n comprovarà la seva supervivència i estat, alhora que s´aprofitarà per anellar-los i comptabilitzar-los. Per a portar a terme aquesta tasca personal de la xarxa de Distribució d´Endesa despenjarà les caixes niu dels suports elèctrics i, tot seguit, tècnics especialitzats d´APNAE (Associació d´Amics del Parc Natural dels Aiguamolls de l'Empordà), faran l´anellament de les cries des del sòl. A més, l´entitat també serà l´encarregada de fer-ne el seguiment de camp i elaborar-ne un informe de resultats.

Aquesta actuació es suma a les iniciatives que la Companyia també desenvolupa a l´Alt Empordà per afavorir la reproducció del xoriguer petit amenaçat per la degradació del seu hàbitat. El 2015, per exemple, es van instal·lar 30 caixes niu a torres elèctriques de baixa tensió de Rabós i Garriguella, amb tècnics del Departament d´Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural. Aquestes ubicacions resulten idònies per protegir dels depredadors terrestres (fagines i genetes bàsicament) tant a les cries com als adults, una de les seves amenaces més importants.

A més, i com a gran novetat, es va adequar un centre de transformació en desús al Parc Natural dels Aiguamolls de l´Empordà. Endesa va cedir aquella instal·lació al Parc, que va col·locar caixes niu al seu interior i va fer forats a les parets perquè el xoriguer hi pogués accedir. Totes aquestes actuacions suposen un impuls a la recuperació de l´espècie, fet que queda palès analitzant les dades del 2014, en què es van comptabilitzar 24 parelles de les 53 presents a l´Empordà nidificant als dispositius instal·lats per Endesa.

La nidificació a Catalunya
El gaig blau és una au migratòria intercontinental que hiberna d´octubre a maig a l´Àfrica subsahariana i estableix la seva àrea de cria des del nord d´Àfrica passant pels països mediterranis, part de l´Europa oriental i les estepes russes fins a l´Himàlaia. A Catalunya es tracta d´una au estiuenca, on la meitat dels individus es troben de pas i l´altra meitat s´hi estableix per reproduir-se. En aquest sentit, l´àrea de nidificació està constituïda per dos nuclis principals: el més extens a la plana de Lleida i un altre més reduït a la plana empordanesa, especialment al Parc Natural dels Aiguamolls de l´Empordà, juntament amb alguns nidificants locals a les comarques de Tarragona.

Es tracta d´una espècie monògama, solitària i territorial, de mida mitjana i d´un plomatge blau que el fa inconfusible. De fet és l´únic representant de la seva família que habita al continent Europeu i es reprodueix habitualment de maig a juliol.
La població nidificant europea s´estima entre 75.000 i 158.000 parelles, el que representa el 40% de la població mundial, la qual es troba fragmentada i globalment en regressió com a conseqüència de la reducció de cavitats naturals on establir els nius i a la intensificació de l´agricultura. Per aquest motiu, i amb l´objectiu de millorar l´estat de conservació de l´espècie, Endesa ha optat per instal·lar caixes niu artificials en zones de cria, principalment en torres elèctriques que creuen ambients rurals oberts.

Fins l´any 2000 es té constància d´entre 3 i 6 parelles de gaig blau al Parc Natural dels Aiguamolls de l´Empordà, però entre el 2006 i el 2014 es va experimentar un gran augment fins arribar a 26 parelles establertes i 23 nidificants segures coincidint amb la col·locació progressiva de caixes niu els anys 2000, 2008 i 2009 de la mà d´Endesa i el Parc. El seguiment més recent indica una caiguda preocupant de la població, amb 14 parelles establertes i només 9 amb èxit reproductor, de manera que per això s´estan aplicant més mesures de conservació i gestió d´aquesta espècie i la Companyia té la voluntat de donar continuïtat al projecte mitjançant un programa específic de seguiment. De fet, durant el 2016 ja es van instal·lar 12 caixes niu per començar a frenar aquest declivi.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema