Aquest dimarts han començat oficialment les obres de la segona fase del front marítim del nucli antic de l’Escala, que està previst que estiguin acabades abans de l’estiu.

El projecte preveu la millora de tot aquest sector, que va des de la Punta fins a la platja del Port d’en Perris. A grans trets, l'actuació programada preveu la reconversió de la Punta en plaça - mirador, netejant l’espai de contenidors i substituint l’asfalt per un paviment de granet. La resta de l’àmbit disposarà també d’un paviment únic, es millora l’enllumenat i es renova bona part de la xarxa de serveis. Es manté l'actual mur de pedra i es milloren els pendents del paviment per tal que l'aigua vagi cap a mar i no cap a les façanes dels edificis. En aquest sentit, també es preveuen unes petites obertures que facilitin el retorn de l'aigua cap a mar quan hi ha temporals. Amb l’objectiu de naturalitzar l’espai de les roques, també es preveu treure les restes del paviment de formigó en mal estat que es van fer dècades enrere sobre les roques de davant el passeig Jesús Maria Isern.

Davant les informacions respecte aquestes obres que han aparegut els darrers dies, l’Ajuntament de l’Escala vol aclarir:

-L’Ajuntament té coneixement directe, a través de comunicació telefònica, que l’informe de Costes és positiu, i que únicament manca una signatura i la tramesa de l’autorització, que se’ns anuncia que arribarà, com a molt tard, el dimecres 9 de gener. És per això que es programa l’inici dels treballs per la setmana passada, a l’espera d’aquest tràmit.

El dia 9 de gener comencen alguns treballs previs, com el desmuntatge de les terrasses i del mobiliari urbà, que no estan sotmesos a permís extern. El dia 11, per error, l’empresa adjudicatària comença a retirar l’asfalt abans de rebre l’autorització definitiva. És el propi Ajuntament qui constata aquest fet, i en menys d’una hora, ordena que s’aturin, i telefònicament ho posa en coneixement del servei de Costes. A data d’avui, l’Ajuntament no ha rebut comunicació, ni verbal ni escrita, de cap acta d’inspecció ni de cap ordre d’atur d’unes obres que el propi consistori va paralitzar.

El dia 13 arriba a l’Ajuntament la resolució d’atorgament de concessió d’ocupació del domini públic marítimoterrestre i d’autorització d’obres en zona de servitud de protecció, signada pel director general d’Ordenació del Territori i Urbanisme i emesa el dia anterior pel Servei de Gestió del Litoral

La Generalitat en la seva resolució desestima la pretensió de no autoritzar les obres que l’Escala Cívica havia sol·licitat davant la Direcció General d’Ordenació del Territori i Urbanisme i dona la raó a l’Ajuntament sobre l’oportunitat d’executar el projecte. S'estableixen algunes modificacions als accessos de la platja del Port d'en Perris que l'Ajuntament assumeix i entén que no afecten el concepte global del projecte.