Per segona vegada en poc temps, l'alcaldessa de Figueres, Marta Felip, va donar per acabat un plenari municipal sense haver tractat tots els temes de l'ordre del dia. La sessió ordinària de gener va començar, aquest dijous, amb alguns minuts de retard, com sol ser habitual, després de les set de la tarda i es va acabar passada la mitjanit quan encara quedava una moció d'assumptes urgents i els precs i preguntes.

Les més de cinc hores de sessió van giravoltar sobre una convocatòria que tenia onze punts convencionals a més d'una moció de control proposada pel grup de Ciutadans sobre l'afer del conveni que va originar la vaga del personal d'Ecoserveis durant la setmana de Nadal.

Malgrat la unanimitat amb la qual es va aprovar la sol·licitud de subvenció al Ministeri d'Hisenda i Administracions Públiques per al projecte 'Figueres, la consolidació d'una ciutat', valorat en 10 milions d'euros, i els plans d'ocupació Programa 30 Plus i Joves per a l'Ocupació, la sessió va transcórrer en un intercanvi constant sobre posicionaments i punts de vista legítims dels grups.

L'alcaldessa Felip va fer una llarga exposició sobre la llarga negociació que es va dur a terme per afrontar el conveni d'Ecoserveis abans i mentre va durar la vaga dels treballadors. La moció de control presentada per Ciutadans va generar un llarg debat entre govern i oposició sobre la manera com s'havia negociat i el desenllaç final.

Després d'un llarg recés de més de vint minuts, la sessió es va reprendre amb un canvi d'ordre en la lectura i debat de les cinc mocions urgents que havien presentat els diferents grups de l'oposició per tal que la primera fos la d'ERC que tractava sobre la construcció de l'escola Carme Guasch i Darné. A la sala hi eren presents una vintena de representants del col·lectiu de pares i mares del centre docent, que treballa en barracons des de la seva entrada en funcionament l'any 2006.

Inicialment, ERC i CiU havien pactat unes transaccions per tal d'aprovar una moció que instava el Govern de la Generalitat a fer tots els tràmits pertinents per incloure l'escola en els pressupostos del 2018 però l'oposició va forçar el canvi d'any per a aquest 2017. El regidor republicà Jordi Giró, ponent de la proposta, no va poder amagar la seva contrarietat en veure que el grup de CiU acceptava l'avançament de la petició a l'exercici actual.

Posteriorment, la sessió va aprovar una moció de Compromís d'Esquerres per Figueres sobre la transparència i seguiment de les mocions, la creació d'una comissió d'estudi de reforma del ROM presentada per Ciutadans, i una revisió de l'ordenança sobre la circulació de bicicletes i vehicles similars, proposada pel PP. Aquesta moció va generar un nou debat amb el vot contrari de la CUP i la defensa dels ciclistes per part de Compromís.

Com que ja feia estona que el rellotge havia superat la franja que la mitjanit, l'alcaldessa Felip va interrompre la sessió deixant damunt la taula una proposta sobre relacions transfrontereres, presentada per ERC, i els precs i preguntes.